Hlavní obsah

Světová elita juda se valí do Prahy. Přijedou olympijští vítězové i mistři světa

Olympijský vítěz, čtyři mistři světa a další medailisté z největších judistických soutěží posledních let se o víkendu představí v Praze. Světový pohár, který proběhne v Areně Sparta, ozdobí rekordní počet 73 států, z nichž dorazí 450 sportovců. „Taková konkurence v Praze ještě nikdy nebyla,“ říká předseda Českého svazu juda Jiří Dolejš.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto: Radost judisty Lukáše Krpálka z bronzové medaile na mistrovství světa v judu.

Článek

„Světový pohár je posledním kvalifikačním turnajem této kategorie pro olympijské hry v Londýně. Pak si lze účast zajistit už pouze na kontinentálních šampionátech. Proto ten obrovský zájem," vysvětluje Dolejš.

To, co těší, svazového předsedu, protože jde o výrazný diplomatický úspěch, trápí reprezentačního trenéra Patra Lacinu. „Proč to nepřiznat. Já a ani závodníci z takové konkurence radost nemáme, protože to pro nás bude jeden z nejtěžších turnajů,“ vysvětluje rozdílnost názorů Lacina. Ale právě proto, že se turnaj koná v Praze, nominoval na něj 25 českých mužů.

„Pro některé to bude první příležitost se poměřit se světovou špičkou, jiní se vracejí po zranění nebo nemoci a budou testovat formu,“ doplňuje trenér, který přiznává, že do ciziny by tolik Čechů necestovalo. „I my máme omezené prostředky, takže vítáme, že se tak významný podnik koná v Praze,“ říká Lacina.

Z jeho svěřenců chybí kvůli zdravotním problémům jen Jaromír Ježek. Největší současná česká hvězda Lukáš Krpálek nastoupí pouze pár dní poté, co dobral antibiotika, kterými léčil nemocná záda. „U něj musíme spoléhat na falešnou formu, jak říkáme my judisté. Tedy to, že se nezapomněl prát a bude mít po výpadku větší chuť,“ objasňuje Lacina.

Hvězdy světového juda pro pražský Světový pohár
Zurab Zviaduri (Gruzie)olympijský vítěz 2004, 90 kg
Kim Sung Min (Jižní Korea)bronz z MS 2011, 66 kg
Choi Min-Ho (Jižní Korea)olympijský vítěz 2008, mistr světa 2003, 66 kg
Wang Ki-Chun (Jižní Korea)mistr světa 2007, 2009, 73 kg
Lee Kyu-Won (Jižní Korea)mistr světa 2009, 90 kg
Hwang Hee-Tae (Jižní Korea)mistr světa 2003, 100 kg
Daiki Nishiyama (Japonsko)stříbro z MS 2011, 2010, 90 kg
Benjamin Darbelet (Francie)stříbro z OH 2008, 73 kg
Kim Chol Su (Severní Korea)stříbro MS 2009, 73 kg
Tagyr Chajbulajev (Rusko)mistr světa 2011, 100 kg
Oscar Breyson (Kuba)bronz OH 2008, + 100 kg

Reklama