Hlavní obsah

Judista Krpálek po zranění zářil. Vyhrál v Praze turnaj Světového poháru

Judista Lukáš Krpálek triumfoval na turnaji Světového poháru v Praze. I přes dvouměsíční pauzu zaviněnou zraněním dokázal v kategorii do 100 kilogramů vyhrát všech šest zápasů a ve finále porazil Temuulena Battulgu z Mongolska, kterému patří 15. příčka ve světovém žebříčku.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Lukáš Krpálek jásá po triumfu při pražském klání SP.

Článek

"Chtěl jsem před domácím publikem bojovat a bylo to super. Nečekal jsem, že bych mohl vyhrát, protože jsem měl pauzu, a jsem rád, že to vyšlo takhle, že jsem tady udělal zlato. Doufám, že to takhle zopakuju na mistrovství Evropy v dubnu nebo na olympiádě," řekl Krpálek, česká medailová naděje pro hry v Londýně.

Bronzový medailista z loňského mistrovství světa Krpálek si připsal šestý triumf v Světovém poháru a do světového žebříčku si připsal 100 bodů, které by mu měly pomoci udržet pozici mezi osmičkou nasazených pro olympijské hry v Londýně.

Krpálek v Praze uspěl, i když od prosince nezápasil, jelikož se potýkal se zraněním zad, které mu nedovolovalo ani pořádně trénovat. Do pražského turnaje tak šel téměř bez přípravy, ale před domácím publikem předvedl heroický výkon.

Ve všech zápasech dominoval a vyhrál před časovým limitem na ippon. Nejprve zdolal Švýcara Flavia Orlika, následně Marokánce Mohameda Avídatiho, Bulhara Daniela Dičeva a Estonce Grigoriho Minaskina. V semifinále pak zdolal za 2:46 minuty Rusa Chajbulu Magomedova.

Až ve finále bojoval celých pět minut s Battulgem a porazil ho 3:0. Krpálek si vychutnal ovace zaplněného hlediště a skandování svého jména. "Chtěl bych poděkovat publiku, protože bylo suprový. Když nastupoval Čech, tak bylo úžasný, jak všichni tleskali a řvali, a jsem rád, že jsem se jim takhle odvděčil," řekl Krpálek, který měl v hledišti celou rodinu.

Českým reprezentantům se dařilo také v kategorii do 90 kilogramů, kde se hned tři vešli do nejlepší desítky. Michal Horák byl dokonce ve čtvrtfinále, kde ale podlehl Ludoviku Gobertovi z Francie a neuspěl ani v opravách. Výsledkem bylo 7. místo. Těsně za ním skončili na 9. pozici Michal Krpálek a Alexandr Jurečka.

Český národní tým na turnaji dohromady získal zlato, jedno sedmé místo a tři devátá.

Turnaj SP v judu v Praze:
Do 81 kg: 1. Imamov (Uzb.), 2. Gviniašvili (Gruz.), 3. Csoknyai (Maď.) a Otgonbaatar (Mong.), ...17. Musil, bez umístění Petr, Turek (všichni ČR).
Do 90 kg: 1. D. Nišijama (Jap.), 2. A. González (Kuba), 3. Gobert (Fr.) a Suljomin (Rus.), ...7. Horák, 9. M. Krpálek a Jurečka (všichni ČR).
Do 100 kg: 1. L. Krpálek (ČR), 2. Battulga (Mong.), 3. Filek (Pol.) a Maret (Fr.), ...bez umístění Hlaváček (ČR).
Nad 100 kg: 1. Sasson (Izr.), 2. Brayson (Kuba), 3. Čo Ku-ham (Korea) a Okroašvili (Gruz.), ...bez umístění Pinta (ČR).

Reklama

Související témata: