Hlavní obsah

Lékař Schmidt byl odsouzen na téměř pět let za pomoc s dopingem

Berlín

Čtyři roky a deset měsíců stráví ve vězení německý lékař Mark Schmidt za napomáhání sportovcům s krevním dopingem. Těch bylo podle státního zastupitelství 23 z osmi evropských zemí a různých odvětví. Dvaačtyřicetiletý Schmidt se doznal na konci září, dnešní rozsudek krajského soudu v Mnichově není pravomocný.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Konečně tu máme verdikt, který přináší tvrdé tresty pro podvodníky ve sportu," uvedl předseda Německého olympijského výboru Alfons Hörmann. "Je to ohromně důležitý signál pro celý sportovní svět a cenná podpora pro všechny, kteří respektují a dodržují myšlenku fair play," dodal.

Erfurtský lékař byl zatčen v rámci antidopingové operace Aderlass (pouštění žilou) na předloňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu. Právě běžci na lyžích a cyklisté byli jeho hlavními klienty. Dopingovými metodami jim pomáhal od roku 2012. Již dříve Schmidt řekl, že mu nešlo o zisk.

Už na podzim vyšlo najevo, že obvykle od každého sportovce inkasoval na potřebné výdaje 5000 eur na sezonu. Když vyhráli závody nebo medaile, dostával bonusy.

Rozsudek ocenila i výkonná ředitelka německé antidopingové agentury Andrea Gotzmannová, podle níž je důležitým milníkem. "Více než jasně ukazuje, že doping je špatná volba. Je velice důležité vidět, že antidopingové zákony fungují," uvedla.

Trest dostali i jeho čtyři spolupracovníci. Jeden z nich stráví za mřížemi dva roky a čtyři měsíce, sestra z nemocnice dostala podmínku a zbylí dva pokutu. Tu zaplatí také hlavní obžalovaný Schmidt, a to ve výši 158 000 eur (4,1 milionu korun).

Soud jej uznal vinným nejen z napomáhání s dopingem, ale v jednom případě i z nebezpečného ublížení na zdraví. Rakouskému bikerovi totiž bývalý lékař cyklistických týmů Milram a Gerolsteinerdal dal preparát, který nebyl schválen pro užívání lidem.

Do skandálu bylo zapleteno minimálně osm profesionálních cyklistů, z nichž někteří se už k dopingu přiznali či dostali tresty. K rozkrytí pomohl svými výpověďmi zejména bývalý rakouský lyžař Johannes Dürr, jenž loni v lednu za užívání krevního dopingu a napomáhání k němu jiným sportovcům dostal podmínečný trest 15 měsíců vězení.

Reklama

Související témata: