Hlavní obsah

Znovu jde o Bělorusko. Šampionát řeší další sport

Monte Carlo

Po hokejistech čeká v tomto týdnu rozhodování o pořádání mistrovství světa v Bělorusku i moderní pětibojaře. Šampionát by se měl podle původních plánů uskutečnit v červnu v Minsku, vzhledem k aktuální politické i epidemické situaci se ale běloruským pořadatelstvím bude znovu zabývat mezinárodní federace moderního pětiboje UIPM.

Foto: Filip Komorous

Martin Vlach při parkuru. Ilustrační foto.

Článek

"Politický tlak tu je, to bez diskuse. Tím se ale nechceme nechat vláčet, chceme přijmout správné rozhodnutí až po zvážení všech argumentů," řekl předseda UIPM Klaus Schormann agentuře SID. Svůj názor k situaci by podle něho měli vyjádřit zástupci všech členských svazů.

Zástupci mezinárodní hokejové federace IIHF v pondělí odebrali Bělorusku spolupořadatelství šampionátu, který mělo hostit spolu s Lotyšskem. IIHF čelila dlouhodobě tlaku, aby Minsku šampionát odebrala kvůli situaci v zemi vedené autoritářským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Od jeho loňského znovuzvolení do funkce ve volbách, jež byly podle opozice zmanipulované, dochází k násilnému potlačování masových protestů. Občanské nepokoje v zemi stále trvají. Chybí navíc i hodnověrná fakta o stavu koronavirové epidemie v zemi.

Reklama