Hlavní obsah

Krajovi se do Ázerbajdžánu nechce

PRAHA

Bronzem z červencového mistrovství světa v Bangkoku si boxer Rudolf Kraj dokázal, že jeho stříbrný úspěch z olympiády v Sydney nebyl jen souhrou šťastných náhod. A teď už má zase před sebou další pořádný cíl - aténské OH v srpnu příštího roku.

Foto: archiv

Rudolf Kraj

Článek

Nejdřív se na ně ale musí kvalifikovat a má na to tři pokusy. "Nejlepší by to bylo hned z mistrovství Evropy, které se koná v chorvatské Pule v únoru. Z něj se totiž do Atén dostanou všichni čtyři medailisté." V případě nezdaru by byla cesta do Řecka mnohem složitější.

Boxery totiž čekají ještě kvalifikační turnaje v Sofii a v Baku. "A do Ázerbajdžánu by se mi vůbec nechtělo. To je lepší uspět hned v Chorvatsku a pak si dát čtrnáct dní dovolené, abych měl na boxování zase chuť," plánuje si Kraj, jehož prioritou je hlavně být stoprocentně zdravý.

Setřásl ruský komplex

Problémů s utrženými vazy v pravém rameni si užil dost. Po operaci v Motole se ale situace pronikavě zlepšila. "Skoro se mi zdá, že ruka funguje líp než předtím. Na druhou stranu mě trochu začala pobolívat levačka, snad že jsem ji v době zdravotních problémů přetěžoval," směje se nejlepší český amatérský rohovník, jehož formu na nedávném turnaji otestoval i ruský mistr Evropy Michail Gala.

Právě tímto duelem z Kraje možná spadl ruský komplex, který nastartoval ve finále OH v Sydney Lebzjak a v semifinále letošního MS přiživil jeho krajan Makarenko. "Jasná výhra 32:17 nad evropským šampiónem mi dala dost sebevědomí," vyhlásil Kraj.

Velozo mu dal facku

V nedávné době ale v ringu prodělal i jednu nepříjemnou zkušenost. Po vyhraném extraligovém duelu nad Kubáncem Velozem mu dal soupeř při odchodu z ringu facku a schylovalo se k dalšímu kolu, tentokrát bez rukavic.

"Kdybych mu to nevrátil, tak bych vypadal jako okurka. S Velozem kamarádi nejsme, ale tohle vážně přehnal," rozlítil se český šampión. "Nejspíš ho vzalo, že já teď boxuju za Ústí nad Labem a on se ze stejného klubu musel vrátit do Děčína. Jenže on se prostě neumí chovat, nemá žádný respekt k soupeři."

V posledních týdnech se mělnický rodák také dostal do sporu s Ladislavem Gažim, šéfem brněnského boxerského klubu, v němž hostoval v zápasech Interligy. Gaži si však na Krajovy starty dělá nárok i po zániku soutěže. "Podle mě je to už slovíčkaření. Měl jsem smlouvu pouze pro zápasy interligy, ta skončila a já už boxuji v Ústí, které mě platí," je s celou věcí za chvíli hotový a o tomto tématu se nechce moc bavit. "Nedělá mi to dobrou reklamu. Mám taky své sponzory a ti to nevidí moc rádi," vysvětluje.

Má kontakt na profíky

Nadále se proto chce koncentrovat na další olympijský sen. Pokud se Krajovi splní, rád by od něj odpíchnul i své další aktivity. "V Bangkoku jsem dostal kontakt na profesionální stáj Universum Box Promotion, která má pod palcem třeby ukrajinské bratry Kličkovi," prozradil Kraj, který ale ví, že hodně by záleželo na jeho aténském výsledku. "Kdyby se zase urodila medaile, tak si můžu říct o trochu jiné finance a o těch je profesionální box především."

Cíli podřizuje hodně, manželka ani malý syn Ruda si ho moc neužijí. "To víte, že se mi občas stýská, ale když trénuju dvoufázově, tak není jiná možnost. Manželka se s tím už smířila," přiznává Kraj, jemuž se ale svět nezhroutí ani v případě aténského neúspěchu. "Rád bych i po skončení kariéry pracoval s mladýma klukama a třeba jednou vychoval nějakého šampióna," zasní se.

Reklama