Hlavní obsah

Jančařík postoupil ze světové kvalifikace na olympiádu v Tokiu

Dauhá

Lubomír Jančařík se stal prvním českým stolním tenistou, který se probojoval na olympiádu v Tokiu. Účastník her v Riu de Janeiro si start v Japonsku zajistil dnešní finálovou výhrou v jedné ze tří skupin světové kvalifikace v Dauhá. Čínského rodáka reprezentujícího Ukrajinu Kou Lei porazil 4:0 na sety.

Foto: @ facebook Lubormír Jančařík

Lubomír Jančařík

Článek

"Mám nepopsatelnou radost. Věřil jsem tomu vždycky, ale že se opravdu stane sen skutečností, to je něco nádherného. Mám fakt velkou radost," řekl Jančařík s nápisem "Rise2Tokio" v ruce na sociálních sítích České asociace stolního tenisu.

Třiatřicetiletý Jančařík přehrál Ukrajince aktivní hrou a do zápasu vstoupil čtyřmi vyhranými výměnami v řadě. "Začátek byl neskutečně důležitý, obzvlášť v takovémto zápase. To se mi povedlo a pak jsem si držel laťku," řekl. "Nejtěžší bylo se soustředit a nemyslet na to, že když vyhraju, pojedu na olympiádu," přiznal.

Jediný zádrhel ho potkal ve druhé sadě. Vedl v ní už 10:6, ale nevyužil ani pátý setbol za stavu 11:10. Vzápětí čelil setbolu soupeře, až nakonec druhou sadu získal poměrem 14:12. "Asi to byl klíčový moment," uvedl Jančařík.

Po získaném třetím setu začal věřit v postup na olympiádu. "Už jsem ucítil takovou tu jistotu. No, možná ne jistotu, ale to přesvědčení, že to už nepustím. Hrál jsem dobře, nebyla to žádná náhoda a to se potvrdilo," řekl. Dominoval i ve čtvrtém setu a po využitém prvním mečbolu poklekl a hlasitě zakřičel: "Jó!"

V kvalifikaci Jančařík, aktuálně 93. hráč pořadí ITTF, porazil pět soupeřů. Vytáhl se obratem ve čtvrtfinále v duelu se Španělem Álvarem Roblesem (63.) a v semifinále výhrou nad světovou patnáctkou Angličanem Liamem Pitchfordem. "Tak těžký los měl a dokázal pavouka vyhrát. Úžasné," řekl reprezentační kouč Josef Plachý.

Na předchozí hry v Riu v roce 2016 se hodonínský rodák Jančařík, který působí v Německu, dostal z redukovaného světového žebříčku a prohrál tam v 1. kole. "Tam jsem si to taky uhrál, ale teď si toho vážím víc," řekl Jančařík. V Brazílii startovali i Iveta Vacenovská, Hana Matelová a Dmitrij Prokopcov.

Světová kvalifikace v Duahá nevyšla dalším českým hráčům Pavlu Širučkovi, Matelové ani Karin Adámkové. Další šanci budou mít při evropské kvalifikaci od 21. do 25. dubna v portugalském městě Guimaraes a poslední možností případně bude redukovaný světový žebříček.

V Dauhá znovu uspěla i Češka Dana Čechová, i když v jiné roli. Před devíti lety si zde vybojovala start na olympiádě v Londýně, tentokrát byla úspěšná jako trenérka a do Tokia pomohla postoupit Nizozemce Britt Eerlandové.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články