Hlavní obsah

Recept pro Česko? V Rakousku mládež trénuje, vedeme si zdravotní deník, popisuje trenér

Praha

Jak je tohle možné? V Česku amatérský sport stojí, v sousedním Rakousku se ale chystá ke startu tamní liga amerického fotbalu. Na začátek ligy se chystá i trenér Martin Kocián, jedna z nejvýraznějších postav tohoto sportu v Česku. V roce 2015 zakotvil v týmu Graz Giants v rakouské lize, která vedle té německé patří k nejkvalitnějším soutěžím v Evropě.

Foto: archiv Martina Kociána

Trenér Martin Kocián se už v Grazu připravuje na start sezony amerického fotbalu.

Článek

„Z podzimu jsou nastavená pravidla, týmy podle nich musí fungovat a dodržovat nařízení. Změny jsou zásadní v tom, že se hraje každý druhý víkend, aby byly rozestupy mezi zápasy. Rádi bychom i v tomhle režimu soutěž vyhráli," prohlásil hlavní trenér rakouského týmu, jehož cílem je dostat se do Austrian Bowlu.

Řada kolektivních sportů v Česku může hráčům amerického fotbalu v nedaleké cizině závidět. Nejvyšší soutěž se tam chystá ke startu, zdejší Paddock liga je zatím v nedohlednu. „Týmy samozřejmě musejí dodržovat přísná pravidla, testovat se jednou týdně. Před každým zápasem musí být také test, vše se kontroluje. Když je trénink nebo zápas, tak je tým zodpovědný za všechny lidi, kteří se kolem něj točí. Máme na to osobu, která měří teplotu, vyplňuje dotazníky," popsal Kocián, jak to v Rakousku funguje.

„Každý den ráno si zapisujeme vše do zdravotního deníku. Kdyby byl problém, můžeme ho předložit hygieně," dodal s tím, že v Rakousku mohli hráči z bundesligy trénovat bez omezení i v posilovnách. Probíhat tak podle kouče amerických fotbalistů mohla zcela běžná příprava, na jakou byli v Rakousku zvyklí před pandemií.

„Dokonce zde může trénovat také mládež, ale nemají povoleno hrát zápasy. Rozhodnutí se tady dělají na čtrnáct dnů, takže 15. března se vrátili k trénování a 29. března je pak termín k dalšímu rozhodnutí," popsal realitu Kocián. „V Rakousku byl na to velký tlak, aby se mládež co nejdříve zapojila."

Kocián v Grazu působí od roku 2015, rok poté se stal hlavním koučem. Dostal se také do USA, kde vedl univerzitní tým. „Rozhodl jsem se trénování amerického fotbalu věnovat naplno jako zaměstnání a to se mi splnilo. Dá se říct, že žiji svůj sen," prohlásil český trenér, který má s Graz Giants jasné cíle – vyhrát Austrian Bowl.

„Vycházíme z reality, poslední čtyři roky jsme se do Bowlu nedostali. Cílem je, se tam vrátit. Když už se člověk do nějakého finále dostane, chce vždy vyhrát, nikdy nechce být druhý. Konkurence je veliká," doplnil český kouč.

Reklama

Související témata: