Hlavní obsah

Angličan Selby je počtvrté mistrem světa ve snookeru

Angličan Mark Selby se stal počtvrté mistrem světa ve snookeru. Ve finále šampionátu v sheffieldském divadle Crucible zvítězil 18:15 nad krajanem Shaunem Murphym, který usiloval o druhý titul po triumfu v roce 2005.

Foto: betfred.com

Mark Selby ovládl mistrovství světa ve snookeru.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Sedmatřicetiletý Selby navázal na své úspěchy z let 2014, 2016 a 2017. Víc titulů mají jen čtyři hráči - Stephen Hendry (7), Ronnie O'Sullivan, Ray Reardon a Steve Davis (všichni 6). Selby sesadil v královské kulečníkové hře z trůnu O'Sullivana, jenž při obhajobě prvenství vypadl již v osmifinále.

Za mistrovský titul obdržel hráč přezdívaný Jester from Leicester (Vtipálek z Leicesteru) prémii půl milionu liber (14,9 milionu korun). V novém vydání světového žebříčku se Selby posune na druhé místo za jiného Angličana Judda Trumpa.

Foto: Zac Goodwin, ČTK/AP

Soustředění se vyplatilo. Angličan Mark Selby se stal počtvrté mistrem světa ve snookeru.

"Když jsem získal titul poprvé po vítězství nad Ronniem O'Sullivanem, splnil se mi sen. Vyhrát počtvrté, o tom se mi mohlo jen zdát," uvedl Selby. "Mým cílem je vrátit se na první místo ve světovém žebříčku. V kariéře máte pořád nějaké cíle. Jsem na správné cestě," prohlásil staronový šampion.

"Mark je jako extra žula. Bohužel pro mě," konstatoval Murphy. "Začal jsem dobře, ale on pak najel na tvrďácký režim," dodal poražený finalista.

Souboj o titul sledovalo plné hlediště divadla Crucible, které pojme 980 diváků. Sedmnáctidenní šampionát byl součástí pilotního programu pro návrat fanoušků na sportovní akce v Británii po koronavirové krizi. Organizátoři mohli zaplnit hlediště nejprve z jedné třetiny a později z poloviny. Všichni diváci se museli prokázat negativním testem na koronavirus.

"Pro všechny byl život za posledních dvanáct měsíců hodně těžký, ale chci vřele poděkovat všem, kdo si za těch 17 dní koupili lístek. Bez fanoušků sport nic neznamená a byli jsme nadšení, že máme zase plno," řekl Murphy.

Reklama

Související témata: