Hlavní obsah

Bývalá běžkyně na lyžích Pecková dostala Cenu Věry Čáslavské

Praha
Aktualizováno

Sedmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí se stala bývalá běžkyně na lyžích Květa Pecková. Trojnásobná olympijská medailistka převzala v Praze trofej ve tvaru skleněného "V" za rok 2020.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalá československá reprezentantka v běhu na lyžích Květa Jeriová Pecková (vlevo) převzala v Praze z rukou předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Ilony Burgrové a předsedy ČOV Jiřího Kejvala Cenu Věry Čáslavské pro rok 2020 za zásluhy o sport žen.

Článek

"Velmi si toho vážím. Už jen proto, že cena má toto jméno a v dětství, kdy jsem měla ke sportu daleko, jsme byly velkými sportovními fanoušky a se sestrami nám naše gymnastky imponovaly. Obdivovaly jsme je i sport za to, jak byly úspěšné. To, že tuto cenu někdy dostanu já, mě nikdy nenapadlo," řekl Pecková, která úspěchy sbírala pod dívčím jménem Jeriová.

Čtyřiašedesátiletá bývalá běžkyně získala na olympijských hrách v letech 1980 a 1984 jednu stříbrnou medaili a dvě bronzové, na mistrovství světa v roce 1982 bronz a v roce 1984 byla vyhlášena Sportovcem roku v tehdejším Československu. Po skončení závodní kariéry řadu let pracovala v Klubu fair play při Českém olympijském výboru, jehož je dnes čestnou předsedkyní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Květa Jeriová-Pecková.

Ocenění je pojmenováno po sedminásobné olympijské vítězce Čáslavské, která byla výjimečnou sportovkyní i silnou osobností společenského života. Jako první jej v roce 2014 získala kajakářka Štěpánka Hilgertová, loni byla laureátkou tenistka Petra Kvitová.

Přehled laureátek Ceny Věry Čáslavské:
2014 - Štěpánka Hilgertová (vodní slalom)
2015 - Naďa Knorre (předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu)
2016 - Věra Růžičková (sportovní gymnastika)
2017 - Barbora Špotáková (atletika)
2018 - Šárka Strachová (sjezdové lyžování)
2019 - Petra Kvitová (tenis).
2020 - Květa Pecková (běh na lyžích).

"Jsem si stoprocentně jistý, protože jsem Věrku Čáslavskou znal dobře, že by byla spokojená, že tuto její cenu si odnese zrovna Květa. Ztělesňuje všechny hodnoty, kterým Věrka celý život věřila. Věří v dobro, ve fair play, v což je v dnešní době kolikrát těžké uvěřit," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Reklama

Související témata: