Hlavní obsah

'Krvák' Lewis vs. Kličko asi nebude, Brit hodlá skončit

Souboj Vitalije Klička a Lennoxe Lewise o krále boxerské těžké váhy se nejspíše neuskuteční. Krvavé střetnutí loni v červnu rozbouřilo emoce sportovních fanoušků a případná odveta slibovala další skvělý duel. Jenže podle stanice BBC osmatřicetiletý britský šampión Lewis zřejmě v pátek oznámí ukončení kariéry.

Foto: ČTK

V červnu bojoval Lennox Lewis nejspíš naposledy. V Los Angeles obhájil v souboji s Vitalijem Kličkem titul mistra světa v těžké váze.

Článek
Fotogalerie

Lewisovým posledním zápasem by tak zůstal právě souboj s Ukrajincem Kličkem, v němž obhájil titul profesionální organizace WBC. Rozhodčí tehdy zápas, v němž měl navrch spíše ukrajinský boxer, ukončili předčasně a to vyvolalo řadu pochyb, zda mistrovský pás náleží Lewisovi oprávněně.

Vše měla definitivně vyřešit odveta. Lewis se dosud nevyjádřil, zda na ni přistoupí a WBC mu proto dala ultimátum - do 1. března se musí rozhodnout, jinak o titul přijde. Podle všeho se již britský veterán do ringu nepohrne a rukavice pověsí na hřebík.

"Nebylo by to překvapivé rozhodnutí," řekl BBC Duke McKenzie, někdejší světový šampión ve třech váhách. "Lennox vydělal boxem spoustu peněz a již nepotřebuje cokoliv dokazovat. Myslím, že by udělal správně, kdyby ukončil kariéru." Podle McKenzieho by v případné odvetě s Kličkem mohl jen ztratit.

Lewis během čtrnáctileté profesionální kariéry bojoval ve 44 utkáních. A má v nich skvělou bilanci, dvaačtyřicet klání vyhrál, jen dvakrát odešel poražen. Neztratil se ani mezi amatéry - na olympiádě v Soulu 1988 získal zlato ještě v barvách rodné Kanady. V profesionálním ringu porazil všechna světová esa, včetně Mika Tysona a Evandera Holyfielda... V roce 1999 se stal absolutním světovým šampiónem.

Reklama