Hlavní obsah

Šampión Lewis se už do ringu nevrátí

Britský boxer Lennox Lewis na páteční tiskové konferenci oznámil definitivní konec své velkolepé kariéry. Světový šampión v těžké váze loni obhájil titul profesionální organizace WBC a červnový krvavý souboj s Ukrajincem Vitalijem Kličkem byl zároveň jeho posledním duelem.

Článek

"Je to zvláštní den v mém životě," uvedl oznámení Lewis. "Chci vám oznámit, že 21. června 2003 (souboj s Kličkem) jsem boxoval naposledy," dodal osmatřicetiletý veterán. Loni Lewis v krvavé řeži obhájil titul a Kličko žádal odvetu. Na boxera tlačila také organizace WBC, která žádala jeho jasné rozhodnutí do 1. března.

"Končím, abych udělal místo mladší generaci boxerů. I oni musejí podstoupit svou cestu na vrchol. Já jsem boxoval dvanáct let, nyní je řada na nich," prohlásil Brit.

Poprvé od roku 1956

Po Rocky Marcianovi, který ukončil kariéru v roce 1956, je Lewis prvním šampiónem těžké váhy, který skončil na vrcholu. "Jsem hrdý, že stále jsem mistrem světa v těžké váze. Není lehké držet se na vrcholu. Já vám slibuji, že na něm už zůstanu. Nevrátím se," zdůraznil Lewis.

Legendy ringu mu dávají za pravdu. "Tohle není příliš překvapivé rozhodnutí. Lennox už dokázal všechno, už nemá kam jít. Mohl by pouze ztratit," řekl již dříve BBC Duke McKenzie, bývalý mistr světa tří vah.

Zářil i mezi amatéry

Lewis během čtrnáctileté profesionální kariéry bojoval ve 44 utkáních. A měl v nich skvělou bilanci, dvaačtyřicet klání vyhrál, jen dvakrát odešel poražen. Neztratil se ani mezi amatéry - na olympiádě v Soulu 1988 získal zlato ještě v barvách rodné Kanady. V profesionálním ringu porazil všechna světová esa, včetně Mika Tysona a Evandera Holyfielda... V roce 1999 se stal absolutním světovým šampiónem.

Reklama