Hlavní obsah

Lewis dobyl ring, teď chce dobýt Hollywood

PRAHA

Během čtrnácti let v profesionálním ringu našel britský boxer Lennox Lewis jen dva přemožitele. V pátek definitivně skončil. Na vrcholu, jako úřadující šampión těžké váhy. Už nebylo kam dál jít, dosáhl všeho. Lewis se zařadil mezi nejzářivější legendy boxu.

Článek

Do boxerských kronik se nejvýrazněji zapsali výjimečně talentovaní Muhammad Ali, Jack Johnson či Joe Louis. Vzpomíná se také na skvělé Larryho Holmese či Evandera Holyfielda. Po bok těchto skvělých 'mlátiček' se nyní směle postavil i osmatřicetiletý britský veterán. "Je třeba psát novou éru," řekl dnes při rozlučce muž, který výrazně tvořil tu současnou.

Měl všechno

Lewis měl všechno - byl velký, silný, pohyblivý. Těžko se hledala slabina, která by ho mohla dostat do kolen. Jenže pak ji našel Oliver McCall a v roce 1994 mu připravil první porážku. Šok! Lewis přišel o mistrovský pás a vzdálil se vrcholu. Znovu musel dokazovat, že je skutečný šampión.

"Má cesta k titulu nebyla uhlazená. Když jsem poprvé prohrál, lidé říkali, že má kariéra je u konce," vzpomínal Lewis, který pak prohrál již jen jednou - s Hasimem Rahmanem. "Ale právě porážky dělají velkého boxera. Skuteční šampióni se právě z porážek učí. Muhammad Ali prohrál třikrát a vždy se vrátil. To z něj udělalo nejlepšího boxera historie," dodal.

S McCallem si vyřídil účty o tři roky později, v Las Vegas znovu získal světový titul organizace WBC. V roce 1999 boxoval jen dvakrát, vždy s Holyfieldem. V prvním utkání byl jasně lepší, přesto po dvanácti kolech rozhodčí prohlásili: "Remíza!" To bylo v březnu, na konci listopadu však už bylo jasno. Lewis udolal Holyfielda a stal se absolutním mistrem světa.

Nová území

V dubnu 2001 jej o titul nakrátko připravil Rahman. V listopadu ale už bylo vše při starém, Rahman pás zase pokorně odevzdal. Lewise pak o rok později vyzval Mike Tyson, avšak v osmém kole se skácel k zemi. V červnu 2003 neuspěl ani Vitalij Kličko. "Vitalij je skvělý boxer, těším se na to, co ještě předvede. Výborní jsou také Corrie Sanders a Audley Harrison," pochválil Lewis své nástupce.

Nyní už nebyla jiná volba. Lewis dosáhl všeho, každý další krok by již neměl opodstatnění. Prostě musel skončit. A to umí jen skuteční šampióni. Lewis jím rozhodně byl a stále zůstává. "Lennox je skvělý bojovník. Je smutné, že končí, ale je to správné rozhodnutí," vzkázal Muhammad Ali.

Lewis definitivně odešel z ringu, zahálet ovšem nebude. Míří na stříbrná plátna. Po epizodní roli v filmu Dannyho parťáci nyní zvažuje řadu dalších nabídek. Je třeba dobýt nová území...

Reklama