Hlavní obsah

Na pohlaví záleží! Transsexuální sportovci by měli být v univerzální kategorii, tvrdí studie

Začleňování transsexuálních sportovců do běžných kategorií v různých sportech je čím dál běžnější. Někteří inkluzi vítají, mnozí však tvrdí, že je nefér. Britská organizace Sport England přišla se zprávou, která jim dává za pravdu a nabízí řešení v podobě univerzálních kategorií.

Foto: Instagram @combateglobal

Transsexuální bojovnice Alana McLaughlinová (vpravo) při svém debutu v MMA

Článek

Studie, kterou provedlo pět hlavních sportovních rad ve Velké Británii, dospěla, pro mnohé k zcela očividnému závěru, že transsexuální sportovci si zachovávají při soutěžení v ženských kategoriích fyzické výhody, i když mají potlačenou hladinu testosteronu. Zveřejněné závěry vycházejí z osmnáctiměsíčního zkoumání nejnovějších vědeckých poznatků.

Závěry jasně prokázaly, že „existují zachované rozdíly v síle, vytrvalosti a tělesné stavbě mezi průměrnou ženou ve srovnání s průměrnou transgender ženou nebo nebinární osobou registrovanou při narození jako muž, ať už s potlačením testosteronu, nebo bez něj."

Řídící orgány konkrétních sportů byly vyzvány, aby přišly se způsoby, jak zajistit začlenění trans osob tak, aby bylo férové pro všechny zúčastněné. Řešením by mohlo být vytvoření univerzálních kategorií, nebo úprava pravidel tak, aby transsexuální sportovci mohli soutěžit v nových verzích sportů, zejména v těch, které zahrnují boj nebo fyzický kontakt.

„Sport musí být místem, kde každý může být sám sebou, kde se každý může zúčastnit a kde se s každým zachází laskavě, důstojně a s respektem," stojí také ve zprávě, která s odvoláním na nejnovější vědecké poznatky mimo jiné uvádí, že dospělí sportovci mužského pohlaví mají v průměru 10-12% výkonnostní výhodu oproti závodnicím v plaveckých a běžeckých disciplínách, 20% výhodu ve skokanských disciplínách a o 35 % vyšší výkonnost ve sportech, jako je např. vzpírání.

Pokud jde o transsexuální sportovce soutěžící v mužských kategoriích, tak zpráva uvádí, že pro ně je soutěžení ve většině případů spravedlivé a bezpečné.

Rady, které se na studii a z ní pramenících výsledků podílely, sice nejsou regulačními orgány, ale výrazně přispěly do diskuse k tomuto kontroverznímu tématu, které se do většího zájmu dostalo kvůli účasti trans vzpěračky Laurel Hubbardové na olympijských hrách v Tokiu.

A co vy, jste proti účasti transgender sportovců v klasických kategoriích?
Ano, měli by mít speciální kategorii.
98,4 %
Ne, mohou startovat s ostatními muži a ženami.
1,6 %
Celkem hlasovalo 10507 čtenářů.

Reklama