Hlavní obsah

Skandál! Reprezentanti byli varování před antidopingovými testy, hrozí jim zákaz účasti na olympiádě

Montreal/Praha

Po Rusku musí další země řešit dopingový skandál. Podle nezávislého vyšetřování Mezinárodní antidopingové agentury (WADA) měla Ukrajinská antidopingová organizace v minulosti varovat sportovce před antidopingovými testy. Závěry vyšetřování byly uveřejněny v úterý. Zemi teď hrozí zákaz účasti sportovců na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Mezinárodní antidopingová agentura (WADA). Ilustrační foto.

Článek

WADA spustila vyšetřování nazvané "Operace Herkules" v roce 2019. Zjistila, že národní antidopingová organizace (NADC) informovala sportovce o blížících se dopingových zkouškách minimálně už v roce 2012.

"Operace Herkules má přesvědčivé a potvrzené důkazy, že NADC se podílela na praxi telefonování sportovcům nebo jejich kontaktování prostřednictvím trenérů, kdy byli vyzváni, aby se druhý den dostavili k NADC na testování," uvedl ředitel vyšetřovací skupiny WADA Gunter Younger. "Důkazy naznačují, že to NADC praktikovala často před důležitými mezinárodními akcemi, a stávalo se, že se celý národní tým dostavil najednou na testování do NADC," dodal.

Vyšetřovatelé také mají důkazy, že národní antidopingová organizace v letošním roce označila minimálně šest vzorků odebraných při soutěžích jako mimosoutěžní. Měla tím napomoci splnění podmínky minimálního počtu mimosoutěžních testů požadovaných pro sportovce ke startu na olympijských hrách v Tokiu. Všechny tyto testy vyšly po analýze negativní, uvedla WADA.

Zprávu z vyšetřování nyní převezme speciální komise, jež dá výkonnému výboru WADA doporučení, zda v této souvislosti může být NADC označena za nevyhovující. Pokud by světová agentura rozhodla, že NADC porušila kodex WADA, mohla by Ukrajina dostat zákaz účasti na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Reklama