Hlavní obsah

Rudá křídla šokovala Chicago

Detroit v duelu s Chicagem vyčkával dvě třetiny a potom se do toho obul. Třemi brankami srovnal krok, v prodloužení pak o druhém bodu pro obhájce Stanleyova poháru rozhodl Jason Wooley. Wooley se trefil jen 71 vteřin po zahájení nastaveného času a stanovil konečné skóre na 4:3. Ukončil tak hned dvě série Jestřábů.

Foto: ČTK

Dmitrij Bykov z Detroitu se pokouší vyzrát na brankáře Chicaga Jocelyna Thibaulta.

Článek

Chicago v posledních osmi mačích nevyšlo naprázdno, navíc po dlouhých 55 zápasech ztratilo v zápase vedení z prvních dvou třetin.

Strhující závěr

Detroit prohrával 0:2 a pak, 10:17 min. před koncem, ještě 1:3, ale dokázal utkání otočit. Dvanáct ran z celkových dvaatřiceti poslali Red Wings na svatyni Blackhawks ve třetím dějství a podařilo se jim zlomit do té doby výtečnou defenzívu domácích.

O oba góly se postaral Brett Hull, ostrostřelec nejdříve necelých osm minut před třetí sirénou přiblížil Detroit na dostřel a ve strhujícím závěru, kdy do konce chybělo pouhých 17 vteřin, udeřil podruhé. Šikovnou tečí Lidströmovy střely propasíroval kotouč za záda Jocelyna Thibaulta. "Myslím, že jsme v závěru dojeli na únavu. Byli jsme pomalejší a nedohráli jsme utkání se stejným důrazem a agresivitou, s níž jsme do něj nastoupili," hledal příčinu porážky gólman Thibault. "Navíc, Detroit neztratil víru v to, že zápas otočí. Když jsme znovu zvýšili na rozdíl dvou branek, nezdálo se, že by je to nějak srazilo na kolena," dodal.

Střelec rozhodujícího zářezu Woolley k dramatickému duelu poznamenal: "Až třetí dějství bylo podle našeho gusta. Našli jsme svůj rytmus a najednou to v útoku začalo klapat."

Hullova lahůdka

Rudým křídlům mohl ale notně v prodloužení zavařit Theo Fleury, který se řítil sám na Curtise Josepha. Nájezd ovšem neproměnil, následně Hull s Woolleyem využili přečíslení a rozhodli. Hull se v souboji veteránů protáhl okolo obránce Phila Housleye a skvostný kotouč naservíroval spoluhráči. Ten se pak nemýlil a radoval se z třetího zářezu v ročníku. "Poslal mi skutečnou lahůdku," chválil Woolley Hullův pas.

Rozčíleného kouče Chicaga Briana Suttera bod s obhájci Stanley Cupu nikterak neuspokojil. "Nejsem ani náhodou spokojen. Proč bych měl být, dvakrát jsme vedli a přišli o bod. Nezajímá mě, jestli jsou to šampióni, nebo ne. Tohle byl vyhraný zápas, chybělo jen necelých jedenáct minut," láteřil. Dave Lewis, trenér Detroitu, namítl: "Rozdíl byl v tom, že jsme měli lídra, schopného vzít odpovědnost na sebe. Tím dnes byl Brett (Hull). Navíc jsme prokázali obrovskou vůli se s výsledkem poprat, to byla ta nejlepší cesta k vítězství. Bylo zasloužené."

Nezvyklý zápas pro Letce

Na takové zápasy, jakého byli v neděli v Atlantě aktéry, nejsou Letci z Philadelphie zvyklí. Flyers v letošním ročníku ctí pečlivou defenzívu a přitom v Georgii inkasovali hned čtyřikrát. Jenže skórovali pětkrát a vyhráli. Ani tento ofenzivní příspěvek není pro Hitchcockovy svěřence obvyklý. Letos vsítili Letci pět branek jen sedmkrát (povedlo se jim to poprvé po 12 utkáních), čtyři branky obdrželi dokonce jen šestkrát.

V dresu domácích se opět dařilo Čechům, Patrik Štefan zaznamenal dva body za gól a asistenci, stejný počet bodů si za dvě přihrávky připsal František Kaberle. Za Philadelphii se trefil slovenský nováček Radovan Somík, jednou asistoval Pavel Brendl. Roman Čechmánek ve svatyni Flyers čelil pouze 22 střelám, jeho protějšek Pasi Nurminen musel zasahovat proti čtyřiceti pokusům hostů.

Petr Sýkora byl jediným střelcem Anaheimu v utkání s Dallasem, ve kterém Mighty Ducks remizovali 1:1 po prodloužení.

Reklama