Hlavní obsah

Koukal s Jarošem zdolali Čo Oju

PRAHA

Loňský mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal spolu s horolezcem Radkem Jarošem zdolali západní stěnou vrchol himálajské osmitisícovky Čo Oju (8201 m). Dvojice stanula na osmé nejvyšší hoře světa v pondělí v 9:30 čínského času, třetí člen expedice Petr Vavrys závěrečný útok nepodnikl a zůstal ve druhém postupovém táboře.

Foto: www.caiconegliano.it

Čo Oju (8201 m)

Článek

Jaroš s Koukalem po úspěšném zdolání vrcholu sestoupili zpět do druhého tábora a oproti původním plánům ještě v pondělí zamířili do C1. "Bolelo to, ale jsme blíž k zítřejší Craftovici a doutníku Davidoff," napsal Jaroš na svých internetových stránkách.

Na konci dubna a začátku května zaskočily horolezce v oblasti vichřice a sněhové nadílky. Jaroš a spol. tak přišli o třetí postupový tábor a museli se spolehnout na to, že závěrečný útok podniknou z 'dvojky'. Počasí se na chvíli umoudřilo ve čtvrtek 6. května a Jaroš, Koukal, Vavrys a další dva horolezci z jiné české expedice po půlnoci vyrazili k vrcholu. Během dvou hodin se ale podmínky opět zhoršily a dál pokračoval jen Jaroš s Koukalem.

"Martin a já jdeme dál, míjíme trosky našeho stanu a míříme pod Rock Band do 7700 m, kde má skalní pás slabé místo. Tam byla ale vichřice a sněžení silné, přibylo sněhu a hlavně nad pásem skal si bloudění deset hodin k vrcholu nedovedeme představit," přiblížil Jaroš. Oba se proto rozhodli otočit a ještě týž den sestoupili až do předsunutého základního tábora.

Nazítří vrchol

Za dva dny se opět vyčasilo a 8. května už byli opět v C2. "Je na nás znát únava, ale pokud vydrží počasí, vyrazíme po půlnoci k vrcholu. Petr (Vavrys) se obětuje a dělá nám zázemí," napsal Jaroš. V pondělí po osmé ráno SELČ pak Jaroš hlásil: "10. 5. v 9:30 hodin čínského času stál na vrcholu ČO Oju 8201 m společně Radek Jaroš a Martin Koukal. Jsme na příjmu v pořádku v C2."

Vrchol Čo Oju před Jarošem a Koukalem zdolalo jedenáct Čechů. Je i první osmitisícovkou, na kterou v prosinci 1985 vylezl poprvé v zimě český horolezec Stejskal se Slovákem Becíkem. Jejich výstup je dodnes považován za špičkový sportovní výkon. Před třemi lety sjel Čo Oju na lyžích karlovarský horolezec Vladimír Smrž.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články