Hlavní obsah

Poslední kolo by v lize už nemělo nic změnit

Karel FeltSport.czPrávo

Před posledním kolem české fotbalové ligy už je na devadesát procent rozhodnuto o všech předních příčkách. Samozřejmě za předpokladu, že se s tabulkou nebude hýbat, což je prý přáním všech klubů. Baník by neměl přijít o titul, Sparta míří do předkola Ligy mistrů, Olomouc do Poháru UEFA, v němž může být i Slavia. Žižkov asi sestoupí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Ostravy si titul zaslouží

Článek

Fotbalisté Ostravy už vědí, jaké to je, naplnit šampaňským pohár pro mistra ligy. Nikdo nepochybuje o tom, že titul je ve správných rukách. A nikdo snad neuvažuje o fantasmagorii, vzít v této sezóně skutečně nejlepšímu celku titul administrativní cestou, tedy změnami v tabulce kvůli korupční aféře, která se týká jiného klubu.

Ani Baník se na jaře nevyhnul klopýtání a body po hrstech dokonce rozdával i na Bazalech. Pražská S podaroval stejně - třemi body. Přesto si dokázal svůj sedmibodový podzimní náskok pohlídat, k čemuž mu vrchovatou měrou pomohli svým výpadky jeho největší soupeři.

Už pouze teorie

Sparta by měla bez větších problémů udržet druhou příčku, k čemuž jí stačí i remíza doma s Jabloncem. Pokud by prohrála o gól, pak by Olomouc musela o pět branek porazit Plzeň. Slavia by mohla být třetí jen za předpokladu, že zvítězí v Českých Budějovicích a Olomouc doma prohraje.

Přesto mají červenobílí stále šanci na účast v Poháru UEFA, pokud se do finále toho domácího ve středu probojují Baník se Spartou. Ty by totiž šly stejně do kvalifikace Ligy mistrů a se třetí Olomoucí by do předkola Poháru UEFA postupoval čtvrtý tým tabulky.

S Plzní asi sestoupí i Žižkov

Vcelku jasno je i na opačném pólu tabulky. Osud Plzně je po ročním účinkování zpečetěn. Zřejmě ji doprovodí po deseti letech Žižkov. Jeho jedinou nadějí je vítězství v Liberci a prohra Blšan v Uherském Hradišti nebo Brna v Příbrami. Jakýkoliv jiný výsledek obou týmů, které mají nyní o tři body více, je pro Žižkov smrtelný. Naděje však vždycky umírá až jako poslední a definitivně jasno bude v sobotu v podvečer.

Co se Synotem?

Ledacos by se pochopitelně mohlo změnit v případě, že by byl vyřešen případ Synotu, jehož bývalý sportovní ředitel Hastík má na krku momentálně dvě úplatkářské aféry. Variant je mnoho. Pokud se prokáže, že uplácel, může veškerá vina padnout jen na jeho osobu a klub zůstane nedotčen. Mohou však být kontumovány zápasy Synotu, které měly být ovlivněny pomocí úplatků sudím.

Pak by teoreticky mohla Sparta získat titul, pokud by jí byly přičteny tři body za kontumaci vítězství Synotu 2:0 ve vzájemném utkání a ona porazí doma Jablonec. Ostrava by pak musela prohrát nebo remizovat v Opavě. Tyto spekulace se však nelíbí ani Spartě, protože o korupcí poskvrněný titul, který si nevybojovala na trávníku, sama nestojí. V případě vyloučení Synotu ze soutěže by potom sestupovala jen Plzeň.

Reklama