Hlavní obsah

Jaroš měl starost o Koukala s Vavrysem

PRAHA

V zodpovědného vůdce se proměnil horolezec Radek Jaroš při expedici Craft Čo Oju 2004. Pod jeho vedením před deseti dny na vrchol osmé nejvyšší hory světa (8201 m) vystoupil mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal a třetí člen výpravy Petr Vavrys se dostal do výšky 7700 metrů nad mořem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zleva Radek Jaroš, Martin Koukal a Petr Vavrys po návratu z Himálaje.

Článek

Jaroš vedl na Čo Oju osmitisícové nováčky. Koukal si ale počínal při své druhé návštěvě v Himálajích zdatně a dokázal na vrchol vylézt. Bývalý reprezentant v orientačním běhu Vavrys byl tak vysoko poprvé, což odnesl nepříjemnou výškovou nemocí.

"Jel jsem v podstatě poprvé jako vedoucí a ještě k tomu s kámošema. Občas jsem měl obavy o zdraví i o život těch kluků, to byla docela nepříjemná záležitost," řekl Jaroš na dnešní tiskové konferenci v Praze. "To my jsme se báli o tebe," špičkoval Koukal. "Protože beze mě byste tam umřeli," kontroval Jaroš.

Vrchol zdolali na třetí pokus. Od prvního upustili, aby mohli nahoru všichni tři, druhý jim překazil ve výšce 7700 metrů vichr. Až třetí výstup Jarošovi s Koukalem vyšel. "Nakonec všechno dobrý. Byl jsem rád hlavně za kluky. Člověk asi stárne a přestává si všímat jenom sám sebe a myslí víc na druhý," ušklíbl se Jaroš.

Vavrys si užil své

"Byl to povedený čundr," spokojeně hodnotil měsíc a půl v horách Koukal, který měl největší obavy z bolesti hlavy. "Zvládl jsem aklimatizaci. Radkovi se nepovedlo mě odrovnat a všechno fungovalo v pohodě. Splnilo to moje očekávání," řekl lyžař.

Svoje si zato vytrpěl Vavrys. Na začátku výpravy cestou pod Šiša Pangmu dostal edém plic a musel sestoupit. Byl sám, bez pomoci kamarádů a skoro bez peněz. "Musel jsem čtyři dny vydržet o vodě a hašlerkách. Tam jim na jednom životu nezáleží, protože si myslí, že je nás hodně jako jich," uvedl Vavrys.

Nic horšího v životě nezažil, a to čekal, že to bude snazší. "Vyžral jsem si to. Já nedostal přes hubu, jako Koukal kdysi pod Kančendžengou, ale mě to málem zabilo," řekl Vavrys trpce. Uzdravil se však a alespoň pomohl kamarádům horu úspěšně zdolat.

Jaroš s Koukalem zhubli o tři kilogramy, jednou tolik ztratil na váze Vavrys. "Teď ještě shodíme," řekl Jaroš. Triu po návratu nesedla česká klasika, kachna s knedlíkem a zelím a pivem na ně měla projímavý účinek. "Hrajeme za Benfiku," vtipně si pojmenovali svůj stav. V Ajaxu byl ten, kdo už měl trable za sebou, 'dres Celtiku' oblékal ten, kterého to teprve čekalo.

Reklama