Hlavní obsah

Kraje už absence na olympiádě nebolí

Radek MalinaPrávo

Stříbro z olympijských her v Sydney český boxer Rudolf Kraj v Aténách za tři měsíce obhajovat nebude. Neprošel sítem kvalifikace. Zůstalo jen zklamání. Momentálně šestadvacetiletý borec odpočívá, léčí si poraněnou ruku a plánuje dovolenou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Loni byl Rudolf Kraj spokojenější. Na MS v Thajsku vybojoval bronzovou medaili.

Článek

"Jsem hrozně zklamaný. Ale bylo to horší, už to přebolelo. Atény pro mě byly obrovskou motivací," vykládá Kraj. Po obrovském úspěchu v Sydney získal v minulém roce bronz z mistrovství světa. Toužil po stejném úspěchu i na olympijských hrách v Aténách.

Zmanipulovaný zápas

Jenže nezvládl mistrovství Evropy v Chorvatsku, kde vypadl v prvním kole s Ribačem ze Srbska a Černé Hory, ani následné turnaje v Plovdivu a Baku. "Výsledky byly zmanipulované," rozohní se ještě nyní při vzpomínce na šest týdnů starou bitvu s Turkem Tarhanem ve čtvrtfinále kvalifikačního turnaje v bulharském Plovdivu.

"Úplně jsem ho rozsekal, dvakrát ho počítali, byl absolutně hotový. Jenže rozhodčí mě pořád napomínali," posteskl si Kraj, který se potřeboval dostat do semifinále. To by mu zaručilo cestu do Atén. "Měl jsem ho knockautovat a bylo to. Jenže to by mě asi diskvalifikovali," usměje se kysele. "Je to mafie a není proti nim žádné odvolání," zlobí se.

Chybí diplomacie

Štve ho, že na olympijských hrách budou někteří borci díky vlivné pomoci rozhodčích. "Jsem z toho znechucený. Tohle by v boxu nemělo být. Přitom vše prošlo a nikdo se tím nezabývá. Pak veškerá práce ztrácí smysl," čertí se při vzpomínce na hodiny dřiny v tréninku.

"Nezařízli jenom mě," hájí se Kraj proti tvrzení, že jde o zbytečné a nepodložené nářky. Poukazuje na fakt, že v klíčových okamžicích chybí českému boxu patřičný diplomatický vliv. "V zákulisí nemáme žádného zástupce, kdo by české rohovníky podržel. Nikoho nezajímáme, každý si na nás dupne," přesvědčuje.

Věnuje se manželce a synovi

Sportovně přiznává, že poslední pokus v azerbájdžánském Baku nezvládl. "Tam jsem s Maďarem Istvánem Szüczovicem skutečně prohrál. Udělal jsem chyby, zápas se mi nepovedl a dobře to vím," nešetří kritikou do vlastních řad.

Momentálně se věnuje hlavně manželce a synovi Rudovi. "V sezóně si mě moc neužili, tak jim to musím vynahradit. Vyrazíme do Chorvatska k moři, abych si odpočinul a nabral novou motivaci," líčí Kraj, jehož pravou ruku momentálně zdobí ortéza. "Měl jsem to dost zhmožděné. Musím se dát do kupy."

Pomalu už začíná přemýšlet o dalším tréninkovém plánu. "Budu muset začít hned jak to půjde, aby mě nechytily roupy. Začíná mi to chybět," naznačuje boxer Ústí nad Labem, že zklamání už je pryč. Až bude sledovat rohovnické boje v Aténách, nebude mu však dvakrát příjemně. "Ale nepředpokládám, že by se televize při neúčasti českých boxerů našemu sportu tolik věnovala," utěšuje se.

Reklama