Hlavní obsah

O zlato Mrázka připravilo zvláštní rozhodnutí jury

PRAHA

S pocitem hluboké křivdy se vrátil nejlepší český sportovní lezec Tomáš Mrázek z evropského šampionátu v italském Lecce. Jako jediný z českých reprezentantů mohl pomýšlet na medaili, ve finále závodu v lezení na obtížnost pouze on dosáhl až cíle cesty, nakonec ale po zásahu rozhodčích skončil až sedmý.

Foto: Boulder

Tomáš Mrázek

Článek

Mrázek se v semifinále prezentoval druhým nejlepším výkonem a do finále tak nastupoval jako předposlední před pozdějším vítězem, Španělem Ramónem Juliánem Puigblanquem. "Dolezl jsem cestu a protože Ramón netopoval, měl jsem vyhrát," vyprávěl smutným hlasem v rozhovoru pro Sport.cz.

Záhy po skončení závodu ale přišlo překvapivé rozhodnutí rozhodčích: Mrázkova noha se při finálovém pokusu dotkla zakázaným způsobem okraje stěny. "Rozhodčí usoudili, že jsem hákoval nohu za zadní stranu stěny. Proto mi byla jako maximální dosažená výška uznána zcela jiná hodnota, která stačila jen na sedmé místo," popsal chvíli, která jej připravila o zlato.

Arbitři rozhodovali až po dolezu

Podle pravidel má být lezec při podobném prohřešku zastaven, k tomu ale v případě českého závodníka nedošlo. "Bylo to zvláštní. Rozhodčí tu situaci neviděli a teprve poté, co jsem dolezl, je někdo upozornil. Celé to potom zkoumali na videu, jenže vzhledem k umístění kamery byl údajný kontakt zcela nezřetelný. Sami rozhodčí na věc ani neměli totožný názor a nakonec souhlasili s hlavním, který trval na neuznání mého topu," dodal rozladěně Mrázek.

Na smolný závod chce vedoucí muž letošního Světového poháru co nejrychleji zapomenout a už se zcela koncentruje na další podnik SP. Přesně rok po svém triumfu na mistrovství světa ve francouzském Chamonix zamíří opět do proslulého střediska pod Mont Blankem, kde se 12. a 13. července koná třetí díl světové série.

Motivace má jedenadvacetiletý Mrázek po šampionátu v Lecce víc než dost. Po vítězství ve Světovém poháru v belgickém Puursu a těsném druhém místu v rakouském Imstu chce všem konkurentům dokázat, že neúspěch na ME způsobilo skutečně jen chybné rozhodnutí jury.

TOMÁŠ MRÁZEK
Narozen 24. srpna 1982 v Brně
Věnuje se lezení na obtížnost, jedné z tří disciplín závodního sportovního lezení (vedle lezení na rychlost a boulderingu).
Juniorský mistr světa z roku 2001 (Imst, Rakousko), mistr světa z roku 2003 (Chamonix, Francie). Od roku 2001 pětkrát zvítězil v závodu Světového poháru, dvakrát vyhrál podnik série Masters (2001 - Arco, Itálie, 2003 - Serre Chevalier, Francie). V současné době figuruje na 1. místě průběžného hodnocení Světového poháru.

Reklama