Hlavní obsah

Caban pokročil v projektu Seven Summits

PRAHA

Horolezci Miroslav Caban a Rudolf Švaříček zdolali v rámci svého projektu Seven Summits horu Mount McKinley, která je s 6195 metry nejvyšším vrcholem Severní Ameriky. Oba horolezci na něj vystoupili 26. června. Caban chce do konce roku vylézt na další tři kontinentální velikány a celý projekt pak ukončit v únoru příštího roku.

Foto: camera.touchngo.com

Mount McKinley (6195 m)

Článek

O vrchol nejvyšší hory Severní Ameriky se oba horolezci pokoušeli nadvakrát. Dva dny před úspěšným završením expedice na Mt. McKinley zůstal Caban sto výškových metrů pod vrcholem a kvůli špatnému počasí svůj pokus vzdal. Švaříček se vrátil zpět do tábora o něco dříve.

"Při našem prvním neúspěšném pokusu se v průběhu deseti minut ochladilo na minus 35 stupňů a vítr dosahoval rychlosti čtyřicet metrů za sekundu. O dva dny později jsme uspěli, strávili jsme ale dvacet hodin na nohách," uvedl Caban.

Chystá se na Four Four Eight

Dobrodruh z Hustopečí u Brna bude mít i v nejbližší době v rámci projektu zdolání sedmi nejvyšších vrcholů všech světadílů napilno. Po úspěšném zdolání Mt. Everestu v roce 2002, jihoamerické Aconcaguy o rok dříve a červnovém výstupu Mt. McKinley hodlá ještě v červenci zamířit na kavkazský Elbrus (5642 m), počítaný jako nejvyšší vrchol Evropy.

V listopadu se pak chystá na ledový vrchol Cartensz Pyramida (4884 m)na Papui-Nové Guineji, reprezentující australský kontinent. V prosinci by měl přijít na řadu nejvyšší vrchol Antarktidy, 4897 m vysoký Vinson Masiv. "Svoje snažení bych rád završil příští rok v únoru výstupem na téměř šestitisícové africké Kilimandžáro," přiblížil Caban před odletem na Mt. McKinley.

Prestižní projekt Seven Summits Caban považuje především jako odrazový můstek k akci zvané Four Four Eight, jejíž naplnění představuje zdolání čtyř osmitisícových vrcholů v průběhu čtyř měsíců. "Pokud ve zdraví přežiju Seven Summits, chci se o to pokusit. Nikomu na světě se to ještě nepovedlo a já chci být první," prohlásil Caban.

Reklama

Související témata: