Hlavní obsah

Tyson se vrátil do ringu a skončil na zemi

LOUISVILLE

Návrat Mika Tysona do profesionálního ringu skončil výbuchem. Někdejší světový šampión se před soubojem s Britem Dannym Williamsem holedbal, že ho pošle k zemi, skutečnost však byla zcela opačná. Ve čtvrtém kole se na podlaze ocitl sám a rozhodčí ho odpočítal. Osmatřicetiletý 'železný Mike' si přesto přišel na 6 miliónů dolarů.

Článek

Tyson boxoval poprvé po sedmnácti měsících a zahraniční média šokující prohru označila za konec jeho chaotické kariéry. Svého času nejmladší profesionální mistr světa těžké váhy svůj možná poslední duel ztratil v rodišti jiného slavného boxera Muhammada Aliho. V šatně pak prý plakal trenérovi Freddiemu Roachovi na rameni, ale pro média se nevyjádřil. Po zápase byl pořádně zřízený, protože v nemocnici, kam odjel kvůli povinné počítačové tomografii mozku, mu lékaři ošetřili i podvrtnuté koleno a zašili roztržené obočí.

Před 18 tisíci diváků měl v prvním kole osmatřicetiletý "Iron Mike" jasně navrch, útočil hlavně na trup, ale zdrcující úder se mu zasadit nepodařilo. Jeho soupeř naopak postupně získával převahu a ve čtvrtém kole po sérii úderů zdecimoval Tysona tak, že se vysoký favorit i po odpočítání sotva mohl postavit na vlastní nohy.

Williams všechny zaskočil

"Vlastně jsem s ním chtěl nejdřív hlavně boxovat a teprve po čtvrtém kole na něj vlítnout a porazit jej. Ale když mě v prvním kole celkem dobře trefil, rozhodl jsem se začít válčit hned," popsal boj Williams, který v rozhodujícím okamžiku zápasu nandal Tysonovi během několika sekund až dvacet ran. "Mike má pořád obrovskou sílu v pěstech. Ale když ho zasypete sérií úderů, vzpamatovává se jen pomalu. Na to jsem vsadil," řekl Brit.

Dodal, že věří v odvetu, další Tysonova budoucnost je ale nejistá. "Až uplyne nějaký čas, sedneme si a poradíme se. Rozhodně ale Mike nebude dávat všanc své zdraví," uvedl trenér Roach. "Dnes se mi omlouval a řekl, že je zklamaný. Nečekali jsme, že Williams přečká úvodní tlak. Všechny nás překvapil," dodal kouč.

Peníze ihned věřitelům

Tyson utrpěl pátou porážku ve svém 57. profesionálním duelu, přesto si přišel na šest miliónů dolarů, které však jeho takřka sedminásobně větší dluhy nevyřeší. Jen dva milióny totiž připadnou jemu, ostatní putují rovnou k věřitelům. O sedm let mladší a o půl hlavy vyšší Williams, který ještě vloni prohrál duel o evropský trůn s Turkem Sinanem Samilem Samem a do duelu nastupoval jako outsider s kurzem 9:1, svou bilanci vylepšil na 32 vítězství při třech prohrách. Za výhru nad Tysonem ale obdržel jen čtvrt milionu dolarů.

Reklama