Hlavní obsah

Teplice ožily pojednadvacáté horolezeckým 'fesťákem'

TEPLICE N. METUJÍ

Sál teplického kina tradičně napěchovaný až po střechu a ve stanovém městečku v parku za tratí bylo opět o něco víc obyvatel... Už pojednadvacáté se centrum východočeských Teplic nad Metují proměnilo o uplynulém víkendu v pulsující organismus, žijící v jednom zátahu třídenním maratónem Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu.

Foto: Petr Cihelka pro Sport.cz

Mezinárodní horolezecký filmový festival hostily Teplice nad Metují už pojednadvacáté.

Článek

Dostaveníčko, které přežije dvě desítky repríz, se snad už jinak než tradičním nazvat nedá. Už léta si poslední srpnový víkend rezervují horolezecké špičky i obyčejní nadšenci a příznivci outdooru vůbec pro návštěvu východních Čech. A podobně jako loni, i letos k nim bylo počasí milostivé, a ačkoliv se nebe nad Teplicemi tvářilo hrozivě, poslalo účastníkům festivalu jen ojedinělý pozdrav.

"Letošní festival byl určitě povedený, hlavně že počasí nezkazilo doprovodné akce," těšilo ředitelku festivalu Mášu Jirmannovou. "Mrzí nás jen, že se narozdíl od loňska nekonaly závody Českého poháru v lezení na obtížnost, které se setkaly s velkým diváckým ohlasem. Příští rok už snad návštěvníci opět uvidí naší lezeckou špičku v akci," zadoufala.

I přes absenci diváckého magnetu si na festival našlo cestu na čtyři tisíce návštěvníků. "A podle všeho dochází k určité generační obměně, setkali jsme se s množstvím lidí, kteří byli v Teplicích poprvé a s překvapením zjišťovali, že podobná akce vůbec existuje," říkala s potěšením Jirmannová.

Vedle filmové přehlídky měli návštěvníci možnost vidět paralelní závod horských kol přes překážky, večerní program zaplnily hudební produkce, zlatým hřebem bylo páteční vystoupení Hejmova Žlutého psa. Vystavovaly se fotografie, Bohumil Sýkora podepisoval svou knihu Pískaři.

Nejvíc zaujal himálajský únik

Pořadatelům přehlídky, která je začleněna do Mezinárodní aliance horského filmu sdružující v současnosti šestnáct festivalů, letos poslalo svá díla 57 tvůrců ze 14 zemí, do soutěže šlo ve třech kategoriích (Horolezectví, Sporty v přírodě a Člověk a hory) třiačtyřicet filmů.

Porota, jejímiž členy byli slovinský kameraman a horolezec Silvo Karo, americký lezec Allen Hill, dokumetarista a dobrodruh Jiří Kratochvíl, polský horolezec Ryszard Pawlowski a filmová historička Věra Matrasová-Engler, udělila nakonec Hlavní cenu německému snímku Útěk přes Himálaje (Flucht über den Himalaya).

Reportáž Marie Blumencronové přibližuje přechod skupiny dětí s průvodci z Tibetu do Nepálu a následné cestě do indické Dharamsaly, sídle tibetské exilové vlády. Rodiče posílají z Tibetu raději své děti pryč, aby jim dali možnost vzdělání, které čínská okupace znemožňuje.

Vítězný snímek, který by se tématem spíš hodil na festival filmů o lidských právech Jeden svět, jako by naznačoval tendenci, která festival provází, a to úbytek klasického horolezeckého filmu.

Toho si všímá i Jirmannová: "Už před lety jsme museli soutěžní snímky rozdělit tematicky do tří kategorií, protože horolezeckých filmů se nedostávalo." Letos se alespoň opět ve větší míře přihlásili také čeští tvůrci. "To bylo velice potěšující, protože například předloni jsme neměli ani jeden český snímek. Teď už snad filmaři ztratili ostych a nebojí se svá díla ukázat," uzavřela optimisticky Jirmannová.

XXI. Mezinárodní horolezecký filmový festival
26. - 29. srpna 2004, Teplice nad Metují
Hlavní cena
Útěk přes Himálaje (Flucht über den Himalaya, Německo, 2000)
Kategorie A - Horolezectví
Vertikální hranice (Vertical Frontier, USA, 2002)
Kategorie B - Sporty v přírodě
cena nebyla udělena
Kategorie C - Člověk a hory
WA-WA-WA! (Česko, 2003)
Cena poroty
Ve stínu K2 (Polsko, 2003)
Zvláštní cena poroty
Tatry mystérium (Slovensko, 2003)
Neoficiální mínění poroty
Zlatý cepín aneb Jeden za všechny, všichni za... (Česko, 2004)
Cena diváka
Výlet (The Trip, 2003)
Cena Města Teplice nad Metují
Mount Poi - velká věc (Mount Poi - The Big Thing, Německo, Keňa, 2004)

Reklama

Související témata: