Hlavní obsah

Miller a Eberharter se utkají o Křišťálový globus

LILLEHAMMER

Pouhých třiadevadesát bodů ztrácí americký sjezdař Bode Miller na Rakušana Stephana Eberhartera v celkovém hodnocení Světového pohárů. Zatímco mezi ženami je již rozhodnuto, o držiteli letošního Velkého křišťálového globu se rozhodne v posledních čtyřech závodech, které ve středu startují v norském Lillehameru.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Celková vítězka mezi sjezdařkami, Chorvatka Janica Kosteličová, už může jezdit jen pro radost. Zato obhájce loňského prvenství, Rakušan Eberharter, si před začátkem finále stanovil v Lillehammeru jasné motto.

Na plný plyn

"Jet na plný plyn, získat co nejvíc bodů a jet na sto procent sjezd, super-G a obří slalom," prozradil jistý vítěz sjezdu SP. Třiatřicetiletý sjezdař řekl, že jeho souboj s Millerem je především tématem pro novináře, ale on sám to tak nebere. "Mám to ve svých rukou. Pokusím se dát do posledních závodů vše," uvedl přesto a ujistil, že slalom nepojede.

Na sjezdovce v Kvitfjellu se stal zlatým americkým hochem Tommy Moe, vítěz olympijského sjezdu, který v den svých narozenin přidal v roce 1994 stříbro v superobřím slalomu. Miller se nyní může stát prvním americkým celkovým vítězem Světového poháru po dvaceti letech. Naposledy to dokázal Phil Mahre roku 1983.

Miller si stres v klání o titul nepřipouští. Navíc si s notnou dávkou skromnosti myslí, že by bylo fér, aby vyhrál Eberharter. "Stephan je nejlepší celý rok. Vyhrál více závodů než kdokoli jiný. Mám před ním respekt," řekl Miller, ale samozřejmě se nevzdával. "Když to vyjde, bude to skvělé."

Česká závodnice po 16 letech

Trať sjezdu je ovšem kvůli oteplení měkká, i když se ji organizátoři snaží za pomoci všech prostředků udržet v regulérním stavu. "Je tam hodně změn, ale je to výzva," řekl Miller a dodal, že by si přál být v rychlostních disciplínách do deseti. "Pak zaútočím ve slalomu a obřáku na výhru a možná budu mít šanci i na celkové vítězství," plánoval Američan.

Ve finále Světového poháru startuje 25 závodníků na základě pořadí SP, které doplňují juniorští mistři světa. V každém závodu boduje pouze patnáct lyžařů. V superobřím slalomu se přetahují o výhru Marco Büchel z Lichtenštenska a Eberharter, v obřím slalomu má téměř jistý titul Švýcar Michael von Grünigen. Ve slalomu jsou adepty na globus Fin Kalle Palander a chorvatský závodník Ivica Kostelič.

V sobotním finále slalomu žen se poprvé od roku 1986 představí i česká závodnice. Na start se postaví Šárka Záhrobská, jedenáctá o víkendu v Aare, která již v Lillehammeru trénuje.

Reklama