Hlavní obsah

Kraj bude boxovat v profesionálním ringu

PRAHA

Nejlepší český amatérský boxer uplynulých let Rudolf Kraj míří k profesionálům. Stříbrný medailista z olympijských her v Sydney se poté, co nepostoupil do Atén a neobhajoval čtyři roky starý úspěch, rozhodl učinit další krok ve své boxerské kariéře jiným směrem. "V amatérském ringu už nenastoupím," potvrdil Kraj.

Foto: archiv

Rudolf Kraj

Článek

Šestadvacetiletý mělnický rodák by rád hájil barvy německé profesionální stáje Universum, s kterou je v kontaktu. "Už po mistrovství světa v roce 2003 jsem od jednoho jejich manažera dostal kontakt, abych se jim ozval, až budu mít zájem přestoupit k profesionálům. Tak jsem to nyní udělal," dodal Kraj.

Nic stoprocentně jistého však momentálně nemá. "Pozvali mě na testy, které by měly trvat tři čtyři dny," řekl Kraj. Vedle lékařských testů by měl absolvovat i modelové zápasy. Do Německa se vydá na přelomu září a října. "Přesný termín ale ještě neznám," řekl boxer, jehož k odchodu z amatérského ringu přiměly i praktiky rozhodčích. Kraj o nich tvrdí, že řadu zápasů neposuzují objektivně.

Bronzový medailista z mistrovství světa 2003 v Bangkoku si ale připouští i eventualitu, že se se stájí Universum, za kterou boxují například i ukrajinští bratři Kličkové, nedohodne. "Kdyby to nevyšlo, byl bych zklamaný. Svět by se ale nezbořil," pravil. Co by v tom případě dělal, by ale řešil až posléze.

V Česku není kvalitní stáj

Podle Kraje je škoda, že kvalitní profesionální stáje neexistují v Česku. "Osobně jsem tady s nikým nejednal, ale nechal jsem si jejich podmínky zjistit. Problémem je, že tady to funguje tak, že si vždy boxera najímají jen na zápas a on se jinak připravuje sám. Já bych chtěl smlouvu s měsíčním platem plus prémiemi za zápasy," vysvětlil Kraj.

I proto se již psychicky připravuje na to, že bude muset bydlet mimo republiku a většinou se připravovat v centru stáje. Stejně jako například nejlepší český profesionální boxer současnosti Lukáš Konečný, jehož stáj SES sídlí v Magdeburgu.

"Chtěl bych, abych se mohl připravovat doma a tam jezdit například na čtrnáctidenní kempy. Jsem ale smířený s tím, že to pravděpodobně nepůjde," uvedl Kraj. Německo by se mu zamlouvalo i z toho pohledu, že manželka Eva tam rok studovala.

Dobrou zprávou je Krajův zdravotní stav. Problémy s vleklými zraněními ramena jsou pryč. "Teď jsem na tom dobře a cítím, že mám i natrénováno," pochvaloval si svěřenec kouče Michala Soukupa svůj aktuální stav.

Reklama