Hlavní obsah

Mrázka zase potkala smůla, na Rockmasteru skončil druhý

Pavel NovotnýSport.cz

Obhajoba druhého místa v lezení na obtížnost při podniku Rockmaster se o minulém víkendu podařila Tomáši Mrázkovi. Nejlepší český sportovní lezec současnosti měl v italském Arcu na dosah nejvyšší příčku, na druhé místo jej ale odsunul smolný moment v sobotní části závodu.

Foto: PRÁVO/Pavel Novotný

Tomáš Mrázek při finále pražského závodu SP.

Článek

Víkendové setkání v Arcu, na nějž pořadatelé zvou jen úzkou světovou špičku a která se dá třeba srovnat s tenisovým Masters, představuje jiný model soutěže než je obvyklé při závodech Světového poháru.

Účastníci lezou dvě cesty, jednu v sobotu stylem OS (On Sight, tedy jen jeden pokus bez předchozí znalosti cesty) a druhou v neděli stylem RP (Rot Punkt, na natrénování cesty mají závodníci v pátek 20 minut). Součet obou výkonů pak stanoví konečný výsledek.

Tomáš sobotní cestu začal ve velkém stylu, jak se sluší a patří na vedoucího závodníka Světového poháru. Na vrchol se ovšem nedostal. Ale ne proto, že by mu došly síly... "V jednom, poměrně obtížném místě, bylo průběžné jištění dost blízko těla a já si nevědomky zacvakl do expresky (dvojice karabin používaná k jištění, pozn. red.) spolu s lanem i kus kalhot," líčil mistr světa z loňského roku pro Sport.cz smolný okamžik.

"V okolí bohužel nebyl žádný větší chyt, abych se mohl téhle brzdy zbavit, tak jsem se tam chvíli dost srandovně zmítal a nakonec spadl. Kalhoty vzaly při pádu za své a na mě zbylo v onsightu druhé místo," přiblížil Tomáš italské trable. Po sobotě byl průběžně v čele odvěký rival českého lezce, Francouz Alexandre Chabot se značným náskokem osmi metrů.

Rozhodlo 20 centimetrů

O vítězi ale zdaleka nebylo rozhodnuto. Tomáš totiž v nedělní, extrémně obtížné cestě předvedl ze všech závodníků nejlepší výkon, ačkoliv ani on konce nedosáhl. Chabot se v cestě trápil, přesto vedení udržel. Českého reprezentanta ale porazil o pouhých dvacet centimetrů!

"Rockmaster byl především testem formy před pokračováním Světového poháru ve španělské Marbelle. V Arcu jsem vyhrál před třemi lety, letos jsem obhájil loňské druhé místo, takže nemám důvod k nespokojenosti. Spíš mě mrzí, že mám letos pořád smůlu. Když už proti mně nejdou rozhodčí, tak mě potká takováhle patálie," rozčiloval se naoko Tomáš, který se na další díl světové série připravuje v rodném Brně.

Pro Chabota bylo vítězství v Arcu dalším mezníkem v bohaté lezecké kariéře, dokázal zde vyhrát potřetí v řadě. Ženám kralovala podruhé za sebou a zcela suverénně Rakušanka Angela Eiterová, která tak vykročila ve stopách legendární Američanky Lynn Hillové, čtyřnásobné vítězky Rockmasteru.

V duelu se podělil s Chabotem o prvenství

Tomáš se v závěru podniku v Itálii utkal v přímém souboji se Chabotem v tzv. duelu, divácky atraktivním paralelním závodu na identických cestách, který absolvují první čtyři lezci celkového pořadí.

Porážku Francouzovi ale neoplatil. Na konec cesty sice dolezl první, chvilku ale zaváhal se cvaknutím posledního jištění a Chabot mezitím dosáhl topu také. Časomíra nakonec oběma ukázala stejný čas, a tak se podělili o první místo.

Vedle Tomáše se v Arcu z českých reprezentantů představili v závodu na rychlost také Libor Hroza a Jiří Švacha, kteří uzavřeli pořadí osmičlenného soutěžního pole.

Reklama