Hlavní obsah

Jaroš a spol. vyrážejí na osmitisícovou Šiša Pangmu

PRAHA

Ataku kvarteta českých horolezců bude v nejbližších týdnech odolávat tibetská osmitisícovka Šiša Pangma (8046 m). Zdeněk Hrubý, Radek Jaroš, Petr Mašek a Martin Minařík si před sebe postavili smělý cíl: horu chtějí zdolat jihozápadní stěnou stále málo obvyklým a extrémně náročným alpským stylem - tedy "na jeden zátah" a samozřejmě bez použití kyslíkových přístrojů a pomoci nosičů.

Foto: archiv

Šiša Pangma (8046 m)

Článek

"Lézt alpským stylem znamená vzít bágl na záda a na jeden pokus se snažit vylézt na vrchol. Předtím nás čekají dva až tři aklimatizační výstupy na vedlejší sedmitisícovky, pokud to bude úspěšné, tak půjdeme hned na Šiša Pangmu," řekl vedoucí expedice Zdeněk Hrubý na pondělní tiskové konferenci.

Pokud by horolezcům hrálo vše do karet, rádi by stanuli na hlavním vrcholu hory jako první česká a sedmá expedice v historii kolem 15. října. Dobře vědí, že je v Tibetu čeká těžká práce. "Stěna je lezecky velmi náročná, odpovídá klasifikaci 5+ ve skále, 65 stupňů led. To je na osmitisícový výstup a alpský styl, kdy máte všechno na zádech, velmi náročné," potvrdil Hrubý.

Češi poslali většinu expedičního materiálu do Nepálu už dnes, ve čtvrtek ráno naberou z pražského letiště kurz Káthmándú i oni. "Budeme tady asi dva dny, musíme zařídit nezbytné formality. A také zajdeme k holiči, vlasy musí zase dolů," připomněl s úsměvem nepsanou tradici před začátkem expedice Radek Jaroš.

Ten už na jaře vylezl společně s lyžařským mistrem světa Martinem Koukalem Čo Oju (8201 m). "Ale tohle bude asi trochu jiný bigbít," pokyvoval hlavou. "Čo Oju je přece jenom technicky jeden z lehčích vrcholů."

Dohromady vylezli už dvanáct osmitisícovek

Pravděpodobně za týden by česká minivýprava ráda překročila nepálsko-tibetskou hranici. Vzápětí by chtěla absolvovat první aklimatizační výstupy a 25. září by měla dorazit do základního tábora.

Čeští horolezci, kteří mají na svém kontě dohromady už dvanáct vylezených osmitisícovek (Hrubý a Jaroš po čtyřech, Minařík tři, Mašek jednu), zatím s Šiša Pangmou ani jejím okolím nemají žádné zkušenosti. "Ale teoreticky jsme připravení skvěle," ujistil s úsměvem Hrubý.

"Informace o hoře jsem dlouho sbíral z horolezecké literatury, využíval jsem i internetové zdroje, takže externích poznatků máme dost. Kdybychom tam byli předtím, bylo by to určitě lepší, ale my si i s tímhle nějak poradíme," podotkl vzápětí.

Hrubý a spol. budou pod horou také netrpělivě sledovat vrtochy himálajského počasí. Dobře vědí, že příležitostí na vrcholový atak nemusejí mít mnoho. "Těch možností být moc nemusí, počítám, že budeme mít tak dva vážné pokusy. V Himálaji začíná podzim - je tam větší zima, víc fouká a dny se krátí čím dál víc," upozornil vedoucí expedice.

Na předpověď s kamarády také příliš nespoléhají. "Dlouhodobější statistická data v předpovědích už příliš nesedí, budeme spíš přímo na místě vyhlížet nějakou díru v počasí. Ale jestli nebude dobré počasí, vůbec nemá cenu do stěny nastupovat," vysvětlil Hrubý. Český tým by se měl vrátit domů kolem 26. října. "Snad ten vrchol přivezeme," doufal Jaroš.

Reklama

Související témata: