Hlavní obsah

Doprava sportovců po Aténách je zatím bez problémů

Alice Tejkalová

Aténská doprava je pověstná. Z estetického hlediska připomínají zaplněné čtyřproudé okruhy náhrdelník z několika šňůr různě velkých korálů, z realistického možnost nepříjemných zdržení. Do víru metropolitního provozu se každý den vrhají při dopravě na tréninky i sportovci z Českého paralympijského týmu.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Plavci jedou na trénink.

Článek

Poprvé jela na oficiální trénink ke stadiónu Spyridona Louise i skupina atletů ze svazu Spastic Handicap. Kvalitu obratného řidiče vyzdvihl stříbrný medailista v hodu diskem ze Sydney Roman Kolek: "Je skvělé, že vůbec nebloudil. Třeba v Atlantě to bylo hrozné. Někteří řidiči nebyli místní a udělali nám z cesty na stadión takovou okružní jízdu městem. Zavezli nás i do černošských slumů."

Negativní zkušenost si naopak odnesli z dopolední cesty do Aquatic Centre plavci: "Ráno jsme docela dlouho čekali v prázdném autobuse na řidiče. Jela s námi ale zrovna šéfka plavání v Mezinárodním paralympijském výboru Anne Greenová, která se rozčílila, ptala se nás, kdy jsme přišli, a jestli kvůli tomu zdržení přijedeme pozdě do bazénu. Pak telefonovala na dispečink, že to takhle není možné," shrnul zkušenost sportovců člen bronzové štafety z ME 2001 Tomáš Scharf.

Odpoledne si aténští řidiči napravili u plavců reputaci, protože dovezli výpravu na trénink bez sebemenšího zdržení.

Vyhrazené pruhy až od zahájení Her

V paralympijské vesnici je velké autobusové nádraží, ze kterého v pravidelných intervalech vyjíždějí spoje na všechna sportoviště. Ačkoliv jsou na silnici pro autobusy a auta zajišťující provoz pro účastníky XII. letních paralympijských her připraveny oranžově vyznačené pruhy, projíždějí jimi prozatím všichni řidiči, ale od zahájení her sedmnáctého září má být všechno v pořádku.

Kromě toho funguje i autobusová doprava po vesnici, kterou využívají zejména více postižení sportovci pro cestu do jídelny a většina k dovezení na tréninkové prostory v Dekelii, což je komplex přidružený k paralympijské vesnici: "Doprava funguje dobře. Zatím jsme čekali maximálně sedm minut. Spíš uvidíme, jak to potom bude s odvozy během závodů," řekl Radim Běleš, mistr světa v hodu kuželkou z roku 1998.

Reklama

Související témata: