Hlavní obsah

Závody cyklistek budou mít v Aténách paralympijskou premiéru

Atény

V programu paralympijských her v Aténách je z cyklistických disciplín první na řadě dráhová soutěž. Proto všichni čeští závodníci, kteří se jí budou od 18. září účastnit, každý den krouží po Olympijském velodromu.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Daniela Procházková

Článek

Jeden ze dvou reprezentačních trenérů - Václav Svoboda je s tréninkovým nasazením svých svěřenců spokojen: "Já si myslím, že příprava probíhá standardně, jen cyklisti mají pocit, že nemají tu formu, kterou by měli mít, ale to tak je vždycky před velkými závody, takže to není nic neobvyklého."

Jeho slova dokumentuje zasmušilý výraz dvojnásobného paralympijského vítěze ze Sydney, mistra světa a Evropy Jiřího Ježka, který studuje výsledky v tréninkovém deníku. "Nic si z toho nedělej, mně se taky zdá, že ty stopky měří pomaleji," dobírá si ho další světový a evropský šampión Jiří Bouška.

Na letošních XII. letních paralympijských hrách budou mít v cyklistice premiéru ženské závody. Poprvé totiž budou odděleny od mužských. Českou republiku bude v kilometru s pevným startem a v časovce reprezentovat dvojnásobná bronzová medailistka z loňského evropského šampionátu Daniela Procházková.

Začínala jako atletka a časem přešla k cyklistice. Na jaře měla na dráze ošklivý pád, když se při tréninku vyhýbala kolegovi, hodně se odřela a od té doby má z více závodníků na velodromu nepříjemný pocit: "Já se bojím a asi je to i trochu znát. Naštěstí když je závod, tak na to zapomínám, a myslím si, že je to čím dál tím lepší. Já bych tady chtěla zajet co nejlepší výkon. První asi nebudu, ale třeba třetí..."

Reklama