Hlavní obsah

Boccisté Bidlas s Křenkem by v Aténách chtěli uspět

Atény

Dvojice boccistů Aleš Bidlas s Radovanem Křenkem dosáhla loni na Světovém poháru v novozélandském městě Christchurch historického úspěchu. V soutěži párů vybojovala bronzové medaile. Na paralympiádě v Aténách by na dobrý výsledek rádi navázali. Boccia je určena nejvíce postiženým sportovcům, a její pravidla se podobají francouzskému petanqu.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Aleš a Miroslav Bidlasovi

Článek

Každý z hráčů se snaží svým modrým nebo červeným míčkem co nejvíc přiblížit bílému, zvanému jack, případně odstrčit ten soupeřův. Radovan Křenek s Alešem Bidlasem se účastní soutěží v kategorii BC 3, v níž s odhodem míčků pomáhá sportovcům nepostižený spoluhráč. U Radovana Křenka je to Petr Horáček, u Aleše Bidlase jeho otec Miroslav. Oba spoluhráči ale nesmějí během soutěže se svým partnerem jakkoliv komunikovat ani se dívat na dopad míčků. Pouze posunují odhodovou rampu podle pokynů sportovce.

Čeští paralympionici dolaďují každý den formu v tréninkové hale v přilehlém areálu Dekelia, od zítřka už se budou seznamovat s oficiálními soutěžními prostory. "Připravovali jsme se poctivě stejným modelem jako na Světový pohár, tak jen doufám, že se to znovu osvědčí. V párech je ta situace několik roků na špičce stejná, tam jsou dva týmy, které mají trochu náskok před ostatními - Španělé a Portugalci, a pak je to otevřené. Na to třetí místo se tlačí Kanaďani, ti se hodně zlepšili, ale je to hodně vyrovnané," říká reprezentační trenér Jiří Šimánek.

Pro Aleše Bidlase jsou Atény již druhou paralympijskou zkušeností, byl už před čtyřmi roky v Sydney: "Je to tady pěkné, jen vesnice v Austrálii byla lepší, taková prostornější." Ambice bude mít zejména v soutěži párů: "Chceme dosáhnout co nejlepšího umístění, budeme hrát, jak budeme nejlépe moct." Jeho kolega, paralympijský debutant Radovan Křenek ho doplňuje: "Medaili bychom měli moc rádi, ale bude to boj."

Reklama