Hlavní obsah

Aténský den s... Martinem Němcem

ATÉNY

V pravidelné rubrice vám přinášíme pohled jednoho z členů české výpravy z dějiště XII. letních paralympijských her v Aténách. Martin Němec je paralympijským vítězem ze Sydney v hodu diskem, mistrem světa i Evropy v hodu diskem a vrhu koulí a v obou disciplínách drží světové rekordy. Kromě sportovních klání by v Aténách rád uspěl i ve volbách do Výboru sportovců při Mezinárodním paralympijském výboru.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martin Němec

Článek

"Můj hlavní program je, že každý sportovec by měl mít právo reprezentovat svoji vlast. Výkony jsou samozřejmě důležité, paralympiáda není žádný výlet nebo pionýrský tábor, je potřeba stanovit nějaký limit, který by představoval kvalitní výkon. Jen by se to mělo dělat s rozmyslem. A limit pro mojí kategorii se pohybuje ve vrhu koulí kolem druhého, třetího místa z her v Sydney, což je pro většinu mých soupeřů opravdu těžko splnitelné. Také bych chtěl zvýšit povědomí sportovců o Výboru a o tom, co pro ně může udělat.

Volby začaly patnáctého září a skončí dvacátého šestého. Je dvanáct kandidátů a vyberou šest. Výsledky se dozvíme během sedmadvacátého a zvolení sportovci budou představeni na závěrečném ceremoniálu. Výbor by měl zasedat dvakrát do roka o víkendech, zřejmě v Bonnu, sídle Mezinárodního paralympijského výboru, ale základ té práce bude ležet v emailové korespondenci.

Pokud chcete kontaktovat naše paralympioniky, pište na: ateny2004@paralympic.cz

S kampaní mi pomáhali kamarádi, s překlady plakátů a samozřejmě i teď s kontaktováním sportovců. Každý má nějaké známé, takže to celé docela nabralo obrátky. Kampaň mi povede vítěz v hodu oštěpem z Atlanty Štefan Danko.

Ještě jsem se tady nezastavil. Kampaň, každé dopoledne chodím na fyzioterapii se zády, odpoledne trénink, také jsem se byl hned první den podívat na olympijském stadionu, jak vypadají sportoviště. Já jsem sem přijel s tím, že chci obhájit zlatou medaili z paralympiády v Sydney, to je můj nejdůležitější cíl, a pak bych chtěl zabodovat v závodu ve vrhu koulí.

Problém je v tom, že kouli mám 25. a disk 26. září, bez odpočinku, takže se možná při kouli budu i trochu podvědomě šetřit na disk, ale uvidíme."

Reklama