Hlavní obsah

Čeští handicapovaní sportovci dobývají Akropoli

ATÉNY

Volný čas, který jim zbude po tréninku a rehabilitaci, tráví sportovci z Českého paralympijského týmu v Aténách různě. Posíláním emailů, sledováním filmů, hraním počítačových her, povídáním nebo spánkem. Část z nich už si stihla prohlédnout také nejpopulárnější historické lákadlo řecké metropole - Akropoli.

Foto: ČSTPS/Václav Eybl

Kateřina Lišková na Akropoli s oficiálním maskotem Českého paralympisjkého týmu Emilem

Článek

Jako první se z vršku Akropole rozhlédl stolní tenista na vozíku František Glazar. Řeckými organizátory tolik vychvalovaný výtah přitom vůbec nevyzkoušel. Jeho "výtahem" byly paže trenéra Ladislava Havla. "Přišli jsme tam až v šest hodin večer, před výtahem byla fronta a obsluha nám řekla, že už nás nahoru za hodinu nestihnou vyvézt, že mají vybité baterky."

Čeští plavci zdolávali starobylý vršek, na kterém se dochovaly zbytky staveb z Periklovy doby, z nichž nejznámější je chrám bohyně Atény Parthenon, skupinově. "Pro mě to byl velký zážitek, protože je tam úžasný rozhled a historie je tam opravdu přítomna. Jen to trochu rušilo lešení, ale to je nutnost," řekla stříbrná medailistka ze Sydney Kateřina Lišková.

Na Akropoli totiž probíhá rekonstrukce památek. "Výtah fungoval. Jen když jsme ho viděli, tak nás trochu opustila touha po Akropoli, protože jeho vzhled nebudil důvěru, ale nakonec to bylo dobré."

Výletům bude brzy konec

Zkušenost s Akropolí udělala také trojice sportovkyň Vladimíra Bujárková, Andrea Farkašová, Daniela Procházková. "Bylo tam hodně lidí a velké horko, navíc nám to cestou nahoru trochu klouzalo, ale ten pohled seshora byl krásný. Jen škoda, že byla inverze, mohly jsme vidět i víc," shrnula jejich zážitky mistryně světa v hodu oštěpem z roku 2002 Andrea Farkašová.

V pátek ale odstartují slavnostním zahájením XII. letní paralympijské hry a bude po výletech: "Teď začnou závody a všichni se na ně budou soustředit, ale možná, když bude čas, tak se určitě ještě někam podíváme," zkonstatovala Kateřina Coufalová, nejmladší paralympijská vítězka všech dob, která triumfovala v Atlantě na trati 100 metrů prsa ve třinácti letech.

Reklama

Související témata: