Hlavní obsah

Paralympiáda zahájena, z Čechů se první představí cyklista Stark

ATÉNY

Krátce po 23. hodině řeckého času byly v Aténách zahájeny XII. letní paralympijské hry. Českou republiku na nich bude reprezentovat 65 sportovců a dva nepostižení spoluhráči boccii. Pátečního slavnostního zahájení se zúčastnil skoro celý tým, kromě těch, kteří zítra závodí a nechtějí se unavit.

Článek

Jako vlajkonoš vedl naše sportovce nejúspěšnější paralympionik her v Sydney Roman Musil.

Na čtvrteční uvítací večeři pro vedoucí jednotlivých týmů ujistila šéfka organizačního výboru Gianna Angelopoulosová-Daskalakiová všechny přítomné o tom, že pro hladký průběh her udělali ona i její spolupracovníci maximum, a vyjádřila přesvědčení, že sportovci tuto snahu ocení.

Poté přivítal reprezentanty jednotlivých zemí předseda Mezinárodního paralympijského výboru Phil Craven, který organizátory také pochválil.

Sportovci 142 zemí

XII. letních paralympijských her se od 18. do 26. září zúčastní přes 4000 sportovců ze 142 zemí. Podporovat jejich snažení bude přes 2000 členů realizačních týmů.

Jako první zasáhne do paralympijských klání 18. 9. v 10:35 bronzový medailista z her v Sydney Michal Stark na Olympijském velodromu v kvalifikačním kole stíhacího závodu.

O pět minut později rozehraje v turnaji stolních tenistů svůj první zápas na hrách paralympijský vítěz ze Sydney, mistr světa a Evropy Michal Stefanu, který se utká s Britem Arnie Chanem.

Reklama