Hlavní obsah

Stolní tenista Karabec zlatou paralympijskou medaili neobhájí

Alice Tejkalová

Ivana Karabce dnes v kvalifikaci po prvním vyhraném zápase 3:1 s Israelcem Altraatzem diskvalifikovali vedoucí paralympijského turnaje za použití nedovoleného lepidla. Vyřazení se týká pouze dvouher, takže Karabec ještě dostane šanci na napravení reputace v soutěži družstev.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Ivan Karabec

Článek

Ve stolním tenise hráči běžně přelepují na pálkách potahy, aby dodali více rychlosti a tvrdosti svým úderům. Oficiálně schválena jsou pouze tzv. ekologická lepidla, která neobsahují toluen a jiné nepovolené látky. Paralympijský vítěz ze Sydney a mistr Evropy z roku 2003 Ivan Karabec používá při tréninku lepidlo obsahující toluen: "Dělá to tak část špičkových hráčů, mezi nimiž se Karabec pohybuje, protože jim to zlepšuje pocit míče na pálce. Před důležitými akcemi ale v dostatečném předstihu přecházejí na ekologické lepidlo," říká Karabcův trenér Jaroslav Hýbner.

Stejně to udělal před paralympijskými hrami i Ivan Karabec. Doba jeden a půl měsíce se ale ukázala jako nedostatečná, protože nové přístroje jsou velmi citlivé a při obvyklé kontrole nečekaně odhalily v dřevu Karabcovy pálky příliš mnoho zbytků toluenu. Zcela v souladu s pravidly byl pak český stolní tenista vyloučen z dalších bojů ve dvouhře a s novou pálkou bude moct nastoupit až v soutěži družstev.

Dalším českým stolním tenistům se dařilo podstatně lépe. Po dvou vyhraných zápasech má jistý postup do čtvrtfinále Jaroslav Cieslar v kategorii 9, mezi nejlepších šestnáct se probojovali i Jitka Pivarčiová ve třídě 5 a Jiří Soukup ve třídě 8. Do dalších klání postupují také cyklisté Jiří Ježek a Michal Stark. Ve stíhacím závodě kategorie LC 2, respektive LC 3 si vyjeli z kvalifikace první kola stíhacích závodů. Jiří Ježek dokonce druhým nejlepším časem hned za svým velkým rivalem Španělem Alcaidem.

Reklama

Související témata: