Hlavní obsah

Plavec Kovář vybojoval první paralympijské zlato v Aténách

Atény

Plavec na vozíku Martin Kovář potvrdil svoji absolutní suverenitu v kategorii S 3 z posledních let a hned ve svém prvním závodě na XII. letních paralympijských hrách v Aténách 100 m volným způsobem vyhrál mistr světa a několikanásobný světový rekordman v novém světovém maximu 1:43.51. Překonal tak svůj vlastní tři měsíce starý rekord 1:45.36.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martin Kovář

Článek

Do finále přitom postoupil o 13 vteřin horším časem 1:57.09. Sám řekl, že to nebylo tím, že by šetřil síly na finále: "Sice to mohlo vypadat mazácky, ale já jsem ráno nemohl a ještě na obrátce jsem si myslel, že umřu, že to nedoplavu, ale pak jsem za to vzal. Jsem nadšený, že jsem zúročil čtyřletou dřinu a doufám, že moje vítězství bude povzbuzení pro nás pro všechny."

Vítězství Martina Kováře je o to cennější, že o více než čtyři vteřiny porazil prvního závodníka svojí rozplavby - Číňana Du Jiang Pinga, který na ni přišel pozdě, a měl být diskvalifikován. Rozhodčí mu i přes protest české výpravy umožnili start ve finále, a Kovář tak měl možnost dokázat, že je opravdu nejlepší ze všech.

100 m volným způsobem, muži, S3
1. Martin Kovář (CZE)1:43.51 (WR)
2. Du Jian Ping (CHN)1:48.00
3. Ioannis Kostakis (GRE)1:55.79

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články