Hlavní obsah

Premiérové paralympijské stříbro patří cyklistovi Ježkovi

Atény

Dvojnásobný paralympijský vítěz ze Sydney Jiří Ježek bez sebemenšího zaváhání postoupil do finále stíhacího závodu na 4 kilometry svojí kategorie LC 2. Stejně jako ve včerejší kvalifikaci dostihl a předjel i svého dnešního soupeře Amadora Granada v prvním kole a cílem projel v čase 5:01.433, který zaručoval postup do finále.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Jiří Ježek

Článek

Rychlejší byl stejně jako včera pouze Španěl Roberto Alcaide. Ten v prvním kole překonal Ježkův světový rekord a stanovil jeho novou hodnotu na 4:57.942

Čeští fanoušci doufali, že právě tento dnešní výkon Alcaideho vyčerpá a v prvních kolech finálového závodu to tak skutečně vypadalo. Jiří Ježek rozjel stíhačku tradičně rychle a vypracoval si více než třívteřinový náskok. Naopak Španěl se zdál být unavený. Únavu ze sebe ale postupně začal setřásat. Zrychlil a Ježkův náskok stahoval, až ho definitivně předjel. Za Alcaideho časem 4:58.587 zaostal Jiří Ježek o 2, 5 sekundy.

Jiří Ježek tedy svoje sydneyské zlato k velkému smutku přátel i manželky Soni neobhájil. Přesto se ihned poté, co se trochu vydýchal, se svým přemožitelem objal a zdviženým palcem a hlubokou poklonou před soupeřem ukázal, kdo je novým nejlepším stíhačem světa: "První čtyři kola jsem si myslel, že by to mohlo klapnout, ale Roberto je letos strašně silný a je na tom o hodně líp než já, takže to nemohlo jinak dopadnout. Já jsem ale s medailí spokojený, já jsem byl moc šťastný, když jsem se dostal do finále, ale v tom byl Roberto o hodně lepší a zaslouženě vyhrál. Přeju mu to."

Do zítřejších bojů o medaile se dnes kvalifikovali ve stíhacím závodě divize 4 spastici Jiří Bouška a Luboš Jirka. Stolních tenistů postoupilo do zítřejších čtvrtfinále sedm - Jitka Pivarčiová, Jaroslav Cieslar, Jiří Soukup, Jolana Matoušková, Michal Stefanu, Tomáš Vrbka a Jaroslava Janečková. Současná medailová bilance české výpravy je 5 cenných kovů (2 - 1 - 2).

Stíhací závod na 4 km, muži LC 2
1. Roberto Alcaide (ESP)4:58.587
2. Jiří Ježek (CZE)5:01.228
3. Paul Martin (USA)

Reklama