Hlavní obsah

Boulderisté ovládnou Václavské náměstí

PRAHA

Okolo šedesátky statujících očekávají pořadatelé sobotního závodu mistrovství republiky v boulderingu. Na speciální věži a třech dalších profilech změří síly v divácky atraktivním klání v dolní části Václavského náměstí v Praze česká lezecká špička doplněná závodníky ze zahraničí.

Foto: Boulder

Helena Lipenská leze jednu z finálových cest při loňském závodu Boulder série na Letenské pláni.

Článek
Fotogalerie

Sobotní závod navazuje na soutěže Boulder Contest 2002 a Boulder série 2003, pořádané společností Boulder. Té se letos s pomocí pražského primátora Pavla Béma podařilo překonat loňské potíže s umístěním závodu, který se nakonec konal na Letenské pláni, a příznivci sportovního lezení se tak mohou těšit na soutěžní atmosféru na Václavském náměstí.

Co příchozí uvidí? Lezce na zastřešeném a nasvíceném pódiu čekají cesty na speciální věži a dalších profilech. Každá cesta-boulder má kolem pěti kroků, případný pád tlumí matrace.  Systém závodů je nastaven tak, že na jednotlivých profilech leze několik závodníků najednou, což zvyšuje diváckou atraktivitu.

Boulder Square 2004 - 25. září
od 9:00kvalifikace žen a mužů
18:00 - 19:15finále žen
19:15 - 20:00přestavba závodních cest
20:00 - 21:35finále mužů
21:35 - 22:00vyhlášení vítězů
Mezi ženami postupuje z kvalifikace do finále osm nejlepších, mezi muži dvanáct.

A na koho se mohou diváci těšit? Mezi muži se očekává hon na loňského mistra republiky v boulderingu Jakuba Hlaváčka, k jeho největším soupeřům by měli patřit Jiří Přibyl, Karel Černý či Radek Souček. Do Prahy přijede také Slovák Juraj Repčík a snad i loňský vítěz z Letné Peter Doležaj.

Mezi ženami bude obhajovat vítězství z pražského závodu Helena Lipenská, sekundovat jí budou Nelly Kudrová, Lenka Trnková nebo Slovenky Katka a Zuzka Čintalovy. Startovní pole doplní závodníci z Polska a Maďarska.

Dohromady organizátoři čekají přes šedesát závodníků a závodnic. Podniku na Václavském náměstí se bohužel nezúčastní nejlepší český sportovní lezec současnosti Tomáš Mrázek, který se z pozice vedoucího závodníka soustředí na Světový pohár v lezení na obtížnost. A nedorazí ani naše ženská jednička v boulderingu Věra Kotasová, jíž v nejbližší době čekají mateřské povinnosti.

Systém soutěže
Závodník musí projít všemi připravenými trasami a sbírá tak body. Lezecké cesty nesmí předem vidět a proto je před závodem v izolaci. Když nastoupí na první připravenou cestu-boulder má časový limit 5 minut na jeho zdolání. Jeho cílem je dostat se na první pokus do posledního označeného chytu, tzv. "topu". Pokusů má více, ale s každým dalším se připravuje o body. Pokud se do "topu" nedostane vůbec, počítá se mu poslední držený chyt. Závodník může některé z chytů vynechávat, musí ale projít tzv. zónou (chyt je označen). Jakmile zazní siréna, musí okamžitě dolů a jde opět do izolace. Nesmí vidět nikoho ze svých protivníků lézt závodní trasy. Lezec má 5 minut na odpočinek a do cesty, kterou právě lezl, nastupuje další ze závodníků. Tímto způsobem projde všechny připravené závodní trasy.
Bouldering...
je relativně novým sportem, ačkoli ke sportovnímu lezení patří od počátku. Provozuje se buď venku nebo na vnitřních umělých lezeckých stěnách. Venku se leze na menších kamenech, balvanech, kdy se lezci pohybují v maximální výšce 5 m. Leze se bez jištění, případný pád tlumí speciální přenosná matrace.

Reklama