Hlavní obsah

Druhá zlatá medaile pro plavce Martina Kováře

ATÉNY

Plavec Martin Kovář znovu dokázal, jak skvěle načasoval na paralympiádu formu. Druhý závod v Aténách - tentokrát 200 m volným způsobem třídy S 3 - a druhé zlato se světovým rekordem. Své dosavadní maximum vylepšil o téměř 5, 5 sekundy na 3:42.63. Jiří Kadeřávek má ze 100 metrů volným způsobem kategorie S 1 bronz.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martin Kovář

Článek
Fotogalerie

Stejně jako ve 100 metrech volným způsobem třídy doplaval za Martinem Kovářem jako druhý Číňan Du Jian Ping. Jedná se o plavce, který přišel pozdě na svoji rozplavbu v kraulařské stovce, a tak byl zařazen zcela nestandardně do té následující, navzdory protestům české výpravy.

"Myslím, že mezi námi teď není žádná rivalita, on už si uvědomil, že toho ještě moc ve světě nenaplaval. Před závodem jsme normálně prohodili pár slov - popřáli jsme si hodně štěstí," popsal vztahy s Číňanem Kovář.

Ve finále český reprezentant plaval suverénně a zkušeně, ačkoliv byl v nevýhodné osmé dráze. Stejně jako v minulém závodě postoupil do finále po velmi pomalém čase v rozplavbě.

K výbornému výkonu ho povzbudila i přítomnost jeho otce: "Tohle všechno je i jeho zásluha, odmalička mě vedl ke sportu. Byl atlet - vrhač, a právě silová průprava, kterou jsem od něj získal, mi pomohla tenhle závod vyhrát. Zlatá medaile patří mojí mamince, která přijet nemohla."

Vítěz ze Sydney na 50 m znak a dvojnásobný mistr světa z Argentiny se stal díky druhému paralympijskému vítězství zatím nejúspěšnějším českým sportovcem v Aténách.

V kategorii nejvíce handicapovaných plavců S1 se poprvé na velkých mezinárodních závodech prosadil Jiří Kadeřávek. Závodník, který se věnuje také rugby na vozíku, dohmátl ve 100 metrech volným způsobem na bronzové pozici. "V první padesátce jsem si hlídal především polohu těla a amerického plavce vedle sebe. Pak už jsem se ničeho nebál," řekl po závodě Jiří Kadeřávek.

200 m volný způsob - muži - S 3
1. Martin Kovář (CZE)3:42.63 (WR)
2. Du Jian Ping (CHN)3:44.99
3. Carlo Piccoli (ITA)4:06.20
100 m volný způsob - muži - S 1
1. Izák Mamistvalov (ISR)2:35.24 (PR)
2. Christos Tampaxis (GRE)2:56.64
3. Jiří Kadeřávek (CZE)3:40.46
Česká republika - celkem 17 medailí
zlato6
stříbro6
bronz5

Reklama