Hlavní obsah

Čím dál tím lepší atletka Foltová má další zlato

ATÉNY

Tělesně postižená atletka Veronika Foltová nastoupila na Olympijském stadionu Spyridona Louise ke své poslední aténské disciplíně - vrhu koulí a posledním pokusem vybojovala v kategorii F 35/F 36 svoje druhé paralympijské zlato. Dohromady si z Atén odveze tři medaile - v hodu diskem a vrhu koulí byla první, druhá byla v hodu oštěpem.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Veronika Foltová

Článek
Fotogalerie

S každou další disciplínou spadávala z Veroniky Foltové na paralympiádě v Aténách nervozita, i když se přetahovala se střídavým úspěchem o první místo s Polkou Renatou Chilewskou. Ve vrhu koulí to dlouho vypadalo na stříbrnou příčku, ale nakonec posledním, šestým pokusem Foltová vyřešila situaci novým světovým rekordem pro kategorii F 35 - 9, 47 m.

"Za tréninkovými očekáváními jsem zůstala v hodu diskem, i když jsem nakonec vyhrála. Už při oštěpu jsem ale byla v psychické pohodě, jen Renata byla prostě lepší. Dneska mi trochu zatrnulo, když Renata hodila 9, 09 m a já jsem se dalším pokusem zase nedovedla přes těch devět přenést. Při tom posledním pokusu jsem ale věděla, že je to buď teď, nebo nikdy. My jsme se s Polkou docela spřátelily a moc mi pomohlo, jak jsme se vzájemně hecovaly."

Veronika Foltová se dnešním zlatem znovu dostala na první místo mezi českými sportovci v počtu medailí. Po zbývající dobu do konce soutěží si bude moct konečně naplno užít paralympijskou atmosféru a vychutnat roli fanynky: "Moc se těším, až se zítra ráno půjdu podívat na Martinu Kniezkovou, protože jsem ji bohužel nemohla podpořit v disku, tak ji půjdu fandit alespoň na oštěp."

Vrh koulí - ženy - F 35/F 36
1. Veronika Foltová (CZE, F 35)9, 47 m (SR)
2. Renata Chilewská (POL, F 35)9, 09 m
3. A. Malšiková (UKR, F 36)8, 90 m

Reklama