Hlavní obsah

První paralympijské ocenění diskaře Šperka

ATÉNY

Další důvod k radosti měl Český paralympijský tým po soutěži diskařů kategorie F 56. Teprve devatenáctiletý atlet na vozíku Miroslav Šperk, který na mezinárodní soutěži debutoval čtvrtým místem na mistrovství světa v Lille, v ní zaznamenal životní úspěch - stříbrnou paralympijskou medaili. Na prvního Íránce přitom ztratil pouhé 22 centimetry.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Miroslav Šperk

Článek
Fotogalerie

"Sadeghimehryar je zatím lepší, ale poperu se s tím. Dvaadvacet centimetrů není zase tak daleko. Myslím si, že světová špička je stále lepší, tak jen doufám, že ten nárůst udržím a ustojím ho, " řekl Miroslav Šperk po závodu.

První paralympijské hry na něho zapůsobily svojí atmosférou, na dnešek toho moc nenaspal a ráno byl velmi nervózní. Trému i sílu okamžiku ale nakonec Miroslav Šperk úspěšně překonal. Třetím hodem se dostal na stříbrnou pozici, odolal ze třetího místa osobním rekordem útočícímu Jamajčanovi Campbellovi a s konečným umístěním byl spokojen.

"Tahle medaile je pro mě motivací do dalších tréninků a příprava na další paralympiádu a mistrovství světa, aby to bylo na víc než stříbro," řekl po soutěži Šperk. Za pozornost stojí skutečnost, o kolik se zlepšil proti svému startu na mistrovství světa v Lille. Tam totiž hodil 33,86 metru a na tehdy také vítězného Sadeghimehryara ztratil celé tři metry.

Pro nadcházející podzimní a zimní měsíce má Šperk ambice především v lyžování na monoski, ke kterému má výborné podmínky ve Sportovním klubu Akáda Janské lázně, a také ve flórbalu. V dresu Akády se účastní české ligy.

Hod diskem - muži - F 56
1. Mohammad Sadeghimehryar (IRN)37, 52 m (SR)
2. Miroslav Šperk (CZE)37, 30 m
3. T. Campbell (JAM)37, 04 m

Reklama