Hlavní obsah

Pohlmann zkompletoval v disku sadu významných medailí

ATÉNY

Rostislav Pohlmann měl až do Atén z hodu diskem titul mistra světa, evropského šampióna i světového rekordmana, k úplné spokojenosti mu chyběl jen vavřín paralympijského vítěze. Minule v Sydney to nevyšlo, musel se spokojit jen se čtvrtým místem a se stříbrem v oštěpu. Na stadiónu Spyridona Louise se čytřicetiletý atlet konečně dočkal.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Rostislav Pohlmann

Článek
Fotogalerie

Stejně jako před dvěma lety na mistrovství světa ve francouzském Lille si vítězství zajistil hned druhým pokusem v novém světovém rekordu, tentokrát 47,53 m: "Dvojka je číslo mého syna Ondry, možná je proto šťastné. Já před každým odhodem nemyslím vůbec na nic, jen si občas vzpomenu na svoji rodinu, která mi drží palce a pro kterou jsem dneska vyhrál."

Zatímco ve Francii bylo Pohlmannovo vítězství vzhledem k předchozím výkonům naprostou samozřejmostí, letos v létě se mu vyloženě nedařilo. Před aténskou paralympiádou bojoval s velkými zdravotními problémy a svými hody se tomu dnešnímu vítěznému příliš nepřiblížil. Bez obtíží nepřijel ani do řecké metropole: "Mám skříplý nerv, špatně se mi dýchá a nemůžu zastavit ruku v pohybu dozadu, ale trenér byl nakonec nadšený, jak krásně ruku pouštím, ale já jsem to dělal proto, že to míň bolelo."

Série prvních tří hodů byla ukázková, zato v té druhé bylo jasné, že své maximum už Rostislav Pohlmann nevylepší: "Nemohl jsem se vůbec koncentrovat. Já jsem věděl, že ti dva za mnou už na to nemají, a to se nešlo donutit." Stejně jako ve většině ostatních disciplín na XII. letních paralympijských hrách v Aténách zabodoval i v hodu diskem vozíčkářské kategorie F 57 nový čínský závodník. Skončil druhý výkonem 46, 42 metru a jako jediný byl Pohlmannovi důstojným soupeřem. Třetí nejlepší Egypťan Abdallattif hodil pouze 43, 29 m.

Hod diskem - muži - F 57
1. Rostislav Pohlmann (CZE)47, 53 m (WR)
2. Žang W. (CHN)46, 42 m
3. H. Abdullattif (EGY)43, 29 m
Česká republika - 20 medailí
zlato9
stříbro6
bronz5

Reklama