Hlavní obsah

Plavec Kovář má v Aténách třetí zlato se světovým rekordem

Alice Tejkalová

Na rozdíl od předešlých dvou závodů na 100 a 200 metrů volným způsobem, dal Martin Kovář svoje ambice v kraulařské padesátce třídy S 3 jasně najevo už v rozplavbě, kdy vytvořil nový paralympijský rekord. Výsledek ve finále už pak měl obvyklou aténskou podobu. První místo a nový světový rekord, tentokrát 45.65 vteřiny.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martin Kovář

Článek

Martin Kovář si na nejkratší kraulařské trati od samého počátku nejvíce věřil, trochu ho překvapila spíš zlatá ze závodu na 200 metrů: "My jsme předpokládali, že budu plavat rychle, ale že by to vyšlo takhle stoprocentně, tak to určitě ne. Možná i proto, že na dlouhých tratích můj handicap a zdravotní problémy mohou ovlivnit výkon. Tři medaile jsou splněný sen."

Druhý doplaval jako zatím ve všech Kovářových závodech na aténské paralympiádě Číňan Du Jian Ping. Třetí místo patří Peruánci Eulertovi. V Aténách Martina Kováře čeká ještě start v závodě na 50 metrů znak, ve kterém by měl obhajovat zlatou paralympijskou medaili ze Sydney: "Už si tady žádné cíle nedávám. Já si to chci užít, hezky odplavat. Jestli se to povede, nevím, myslím, že obhajoba Sydney není otázkou tohoto dne, moje forma je kraulová."

Trojnásobný paralympijský vítěz z Atén věnuje svůj třetí cenný kov handicapovaným dětem z plaveckých středisek sdružení Kontakt bB, které spoluzaložil: "Posílám medaili do Prahy, Brna, Hradce Králové, Karlových Varů, zkrátka všude tam, kde se děti učí plavat. Třeba mezi nimi právě teď rostou paralympijští vítězové a jednou využijí to, co kdysi Kontaktní střediska dala mně."

50 m - volný způsob - muži - S 3
1. Martin Kovář (CZE)45.65 (SR)
2. Du Jian Ping (CHN)49.78
3. Jimmy Eulert (PER)50.22

Reklama