Hlavní obsah

Martin Němec vyhrál sám nad sebou

ATÉNY

Paralympijský vítěz ze Sydney, mistr světa i Evropy a světový rekordman Martin Němec je ve své kategorii atletů vozíčkářů F 55 závodník číslo jedna. V Aténách se ale slučovaly kategorie a jedinou disciplínou zachovanou pouze pro F 55, zůstal disk. Na řadu však přišel až úplně nakonec a vítězství v něm stálo Martina Němce mnoho sil.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martin Němec

Článek
Fotogalerie

První tréninkový hod letěl velmi daleko, premiérovým soutěžním 33,64 m se Martin Němec zajistil, a pak nastalo něco u českého závodníka přezdívaného The Throwing Machine (Vrhačský stroj) naprosto nevídaného. Druhý pokus letěl do ochranné sítě a třetí daleko mimo výseč přímo na fotografa Luďka Šiplu, který se mu stačil těsně vyhnout.

"Já jsem na ten závod čekal takovou dobu, do předposledního dne atletických soutěží, a když všichni ostatní chodili a nosili zlaté medaile, světové a paralympijské rekordy, tak to bylo strašně těžké na nervy, pořád chodit trénovat, držet se doma, odpočívat a sbírat síly. A pak, když jsem byl v sektoru, tak jsem hrozně chtěl hned vyhrát, a to je to nejhorší, co se může stát. Po tom zajišťováku jsem si řekl, že do toho začnu řezat - a jeden pokus letěl do klece, druhý na fotografa...ty nervy, než jsem šel do druhé série, mě stály takových deset let života," vysvětloval po závodě Němec.

Ani soupeřům se příliš nedařilo

Českému atletovi nahrálo pro zklidnění do dalších bojů kromě povzbuzování trenéra a fanoušků i to, se příliš nedařilo ani ostatním závodníkům. Více než Martin Němec dokázal v první sérii hodit pouze Íránec Bagheri 34,64 metru.

K posledním třem pokusům nastoupil Němec v podstatně větší pohodě a každým hodem se zlepšoval, až posledním šestým vytvořil nový paralympijský rekord 37, 18 m a mohl slavit, protože bylo velmi nepravděpodobné, že by ho kterýkoliv ze soupeřů mohl ohrozit. Jedna z největších hvězd české vozíčkářské atletiky tak nakonec zúročila obrovské tréninkové nasazení a splnila svůj cíl obhájit zlatou paralympijskou medaili v disku i navzdory obavám z role favorita.

Další plány Martina Němce, který si pro štěstí nechal na hod diskem nastříkat na hlavu české státní barvy, jsou zatím na zimní měsíce ve znamení sledgehokeje, ten hraje za Draky Kolín, a případně basketbalu za USK Praha, pokud se mu podaří skloubit tréninky.

Hod diskem - muži - F 55
1. Martin Němec (CZE)37, 18 m (PR)
2. J. Bagheri (IRN)34, 64 m
3. M. Nourafšan (IRN)31, 45 m

Reklama