Hlavní obsah

Premiér Gross navštívil paralympioniky v Aténách

ATÉNY

Stanislav Gross je prvním českým předsedou vlády, který navštívil paralympijské hry. V sobotu si prohlédl vesnici, poobědval se sportovci, povzbudil je na stadionech, večer předal zlato Martinu Kovářovi a pogratuloval paralympionikům na recepci pořádané českou ambasádou v Řecku. V neděli ještě jednou navštívil lukostřelbu.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Premiér Stanislav Gross předává zlatou medaili Martinu Kovářovi

Článek

Do Atén přijel Stanislav Gross podpořit české sportovce společně s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem. Jedná se o druhou vládní delegaci na paralympijských hrách v Aténách. Tou první byla návštěva ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové na začátku her. "Je to moje první paralympiáda a jsem hrozně rád, že jsem se sem dostal, protože se tady člověk setká s úžasnými lidmi a je příjemné alespoň chvilku nasát atmosféru her," řekl premiér Gross.

V paralympijské vesnici předseda vlády okusil v jídelně místní kuchyni a podíval se, jak sportovci bydlí: "To, že Řekové při stavbě vesničky přemýšleli i nad pozdějším využitím, byl, myslím, dobrý počin k tomu, aby ta investice měla nějaký hlubší a delší smysl, než jenom jednorázové využití na olympiádu a paralympiádu. Co jsem viděl, na mě dělá dobrý dojem, protože je to na naše poměry skoro takové menší okresní město."

Premiér držel palce lukostřelci

Ve sportovním komplexu Helliniko držel Stanislav Gross palce lukostřelci Zdeňkovi Šebkovi, který ale v semifinále ani v boji o bronz neuspěl. Dnes byl i svědkem vyřazení družstva českých žen. Premiér povzbudil také atlety Rostislava Pohlmanna v hodu oštěpem a Martina Němce, Josefa Štiaka a Miroslava Šperka ve vrhu koulí. Sobotní sportovní večer zakončil na plaveckém stadionu, kde podpořil Martina Kováře v jeho zlatém závodě na 50 metrů volným způsobem a dekoroval vítěze: "Je to pro mě obrovská čest, že mi předával medaili český premiér, je skvělé, že přijel," řekl Martin Kovář.

Na večerní recepci pořádané českou ambasádou v Řecku poděkovali Stanislav Gross, Zdeněk Škromach i velvyslankyně Jana Bulenová sportovcům za jejich výkony, popřáli hodně dalších úspěchů a předali všem pamětní listy i dárky zlatým medailistům. "Mně se líbil hlavně neformální a přátelský přístup všech, kteří tam byli," zhodnotila atmosféru koulařka a diskařka Jana Fesslová. "Velmi dobře tam hrálo několik řeckých hudebníků, bylo to moc příjemné," řekla dvojnásobná paralympijská vítězka - atletka Veronika Foltová.

Reklama