Hlavní obsah

Historicky první zlato z časovky handcyklistů má Pipek

ATÉNY

Na letošní paralympiádě startovali handcyklisté vůbec poprvé. V závodě s hromadným startem skončil český reprezentant Marcel Pipek šestý. Mnohem víc ale čekal od dnešní časovky na 5, 5 kilometru. V ní potvrdil, že patří mezi nejlepší závodníky světa a stal se v této disciplíně historicky prvním českým paralympijským vítězem.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Marcel Pipek

Článek
Fotogalerie

V prvním závodě - pátečním maratonu skončil vozíčkář Pipek v bez přepočtů sloučených divizích B a C šestý. Všechny síly ale soustředil na časovku, ve které měl díky koeficientovému srovnání handicapu stejnou šanci jako méně postižení závodníci divize C.

Natrénoval dostatečně: "Jezdil jsem závody Evropského handbikového okruhu, ale nejvíc mi pomohla příprava s kluky od nás z Jeseníků. Jezdíme takzvaného Jesenického šneka. Je v něm hodně kopcovitých etap, tam jsem se hodně natrápil a zapotil. Také jsem se s nimi účastnil moravských pohárů a dohromady mi to dalo hrozně moc."

V průběhu časovky si však Marcel Pipek proti obdobně dobře připraveným soupeřům příliš nevěřil: "Byl jsem hrozně nervózní, moc jsem se bál, že mi to nevyjde, že jedu špatně. Do poslední chvíle jsem netušil, jestli nakonec vyhraju." Jeho vítězství však bylo nakonec naprosto jasné. Na pěti a půl kilometrové trati dosáhl času 19:59.85, který se po koeficientovém zohlednění handicapu změnil na 17:28.09. A oproti němu zaostal druhý Rakušan Mayrhoffer o téměř jednu minutu.

K výbornému výsledku pomohl Marcelu Pipkovi i nejmodernější handcykl, kvůli jehož vyzvednutí dorazil do Atén až pět dní po příjezdu celé výpravy: "Srovnatelná technika, to je základ. Pak už rozhoduje jenom výkon. Jsem rád, že jsem se se sponzorem nakonec dohodl, a že jsem mohl mít stejnou šanci jako ostatní."

Časovka - muži - div. B/C
1. Marcel Pipek (CZE, div. B)17:28.09
2. Johann Mayrhoffer (AUT, div. C)18:16.42
3. Franz Nietlispach (SUI, div. C)18:18.92

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články