Hlavní obsah

Jiří Ježek zazářil v silniční cyklistice

Alice Tejkalová

Dvojnásobný paralympijský vítěz ze Sydney v dráhových disciplínách Jiří Ježek se na aténském velodromu musel poprat nejen se soupeři, ale také se slučováním kategorií a přepočty. Uspěl ve stíhačce, když získal stříbro. Velké vítězství na něj ale čekalo až v silniční kombinaci - závodu s hromadným startem hodnoceným spolu s časovkou.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Cyklista Jiří Ježek trénuje přímo uprostřed paralympijské vesnice.

Článek

Jedná se o další cyklistickou novinku pro paralympijské hry v Aténách. Letos poprvé musel ten, kdo chtěl získat paralympijský titul v silničních soutěžích, předvést výborný výkon v závodě s hromadným startem i v časovce, protože obě disciplíny se sčítaly dohromady.

V kategorii LC 2 udělal Jiří Ježek velmi důležitý krok sobotním vítězstvím v silničním závodě. Dnes s přehledem vyhrál také časovku, a tím pádem nebylo o celkovém šampiónovi pochyb. Medaile Jiřího Ježka je zároveň patnáctým nejcennějším kovem české výpravy v Aténách.

"Jsem moc šťastný, protože cyklistika v kategorii amputovaných je strašně nabitá. Všichni v první desítce jsou profesionální sportovci, kteří tomu věnují úplně všechno, a jsem strašně rád, že se mi podařilo vyhrát zrovna silniční závody, protože si myslím, že to je královská disciplína. Dráha mě baví víc, je spravedlivější. Na silnici se může stát cokoliv, je to loterie. Ale zase potom, když se závod podaří, je to větší vítězství."

Ježek souhlasí se slučováním

V otázce slučování kategorií a snižování sad medailí na paralympijských hrách stojí Jiří Ježek na straně tohoto trendu: "Jsem příznivec slučování kategorií i přepočtů, i když mě to tady stálo zlatou medaili v kilometru s pevným startem. Člověk musí být natolik dobrý, aby dokázal porazit všechny soupeře i koeficienty, takže je to motivace do budoucna. Spěje to k tomu, že největší favorit ve svojí kategorii pak může mezi všemi skončit desátý, a bude to vlastně skvělý výsledek."

Jiří Ježek by, pokud mu to zdraví dovolí, rád závodil i za čtyři roky v Pekingu. V následujících dvou letech by se ale chtěl více prosadit především v cyklistice nehandicapovaných.

Silniční závod a časovka - muži - LC 2
1. Jiří Ježek (CZE)2:05.50
2. Roberto Alcaide (ESP)2:06.32
3. Ron Williams (USA)2:08.15

Reklama