Hlavní obsah

Poslední českou paralympijskou medaili vybojovali stolní tenisté

ATÉNY

Český paralympijský tým si z Atén odveze 31 medaili (16 zlatých, 8 stříbrných a 7 bronzových). O zlatou tečku se postaralo družstvo stolních tenistů na vozíku - Stefanu, Tauš, Glazar. Michal Stefanu a René Tauš porazili ve finále třídy 5 favorizované Korejce 3:2.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Michal Stefanu

Článek
Fotogalerie

Utkání rozehrál velmi nadějně stříbrný ze soutěže jednotlivců Michal Stefanu, který porazil Korejce Kim Byoung Janga 3:1. Pak ale Jung Eun Čang zvítězil nad René Taušem a stav byl vyrovnaný. V následující čtyřhře měli čeští hráči jasnou převahu a opět otočili vedení na svoji stranu. Šanci proměnit další zápas v konečný třetí bod nevyužil René Tauš a rozhodovala až poslední dvouhra - Stefanu - Jung.

Zkušený paralympijský vítěz, mistr světa a Evropy Michal Stefanu výbornými topspiny i rychlými a přesnými bloky názorně předvedl, že patří mezi absolutní světovou špičku, a zvítězil 3:0. "Korejci jsou těžký soupeř, jsou velmi dobře sehraní, až strojově přesní, skoro vůbec nekazí. Těžko se s nimi hraje. Jsem moc rád, že jsme to dokázali," řekl paralympijský debutant René Tauš.

Rituální time out

V obou svých vítězných zápasech si vzal Michal Stefanu ve chvíli, kdy mu v rozhodujícím setu chyběl k výhře jediný míček, time out: "Vím, že jsem v laufu a soupeř je nervózní, tak ho nechám vždycky "vycukat". Je to nepříjemné, já vím, ale je to můj rituál a snažím se ho dodržovat. Když vedu a už je před matchbalem, tak si vždycky radši odpočinu. Ostatně jsem také starší člověk a potřebuju častěji odpočívat," vysvětloval s úsměvem osmatřicetiletý Michal Stefanu.

Oba čeští stolní tenisté, kteří spolu vyhráli družstva i loni na evropském šampionátu v Záhřebu, se shodli, že finále nebylo nejtěžším utkáním na turnaji. "Rozhodující bylo semifinále. Jak jsme prohrávali 1:2 po čtyřhře, tak jsem měl trochu strach o výsledek. Bylo to náročné hlavně psychicky. Naštěstí Renda pak nečekaně porazil Duranda, tak se mi ulevilo a vyhrál jsem rozhodující zápas 3:0," řekl Michal Stefanu.

V zápase o bronz třídy deset neuspělo družstvo Karabec, Cieslar, Vrbka, Cinibulk, které podlehlo švédským stolním tenistům. Paralympijský vítěz ze Sydney Ivan Karabec si tak po diskvalifikaci ze soutěže jednotlivců kvůli použití zakázaného lepidla na potahy neodveze z Atén medaili ani z týmů.

Družstva - muži - třída 5 - finále
CZE (Stefanu, Tauš) - KOR (Kim, Jung) 3:2
Česká republika - 31 medailí
Zlato16
Stříbro8
Bronz7

Reklama