Hlavní obsah

Případ koulařky Fesslové poukázal na nedostatky

Alice Tejkalová

Atletka na vozíku Jana Fesslová byla podle míry zdravotního postižení zařazena přímo v Aténách do klasifikační třídy F 54. Jako nová závodnice byla sledována ještě v průběhu první soutěže ve vrhu koulí sloučených kategorií F 54/55 s možností překlasifikování do vyšší třídy F 55, pokud by její projev v závodě neodpovídal zařazení.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Fotografie po původním medailovém ceremoniálu. Vpravo tehdy ještě zlatá Jana Fesslová, vlevo nyní stříbrná Eva Kacanu

Článek

Po skončení vrhu koulí, který Fesslová vyhrála, podala slovinská výprava po dohodě se šéfem klasifikátorů protest proti jejímu zařazení do F 54. Ještě než se stihlo cokoliv vyřídit, nastoupila nic netušící Jana Fesslová na stupně vítězů, kde dostala zlatou medaili a vyslechla státní hymnu. V tomto případě došlo k jasnému pochybení ze strany organizátorů, kteří měli podle pravidel počkat, jak dopadne vznesený protest, a pak měl teprve proběhnout medailový ceremoniál. Takhle po překlasifikaci Jany Fesslové do třídy F 55 následovalo zpětné odebrání medaile a pokles na celkové jedenácté místo, což byl po oslavách na stupních vítězů pro Janu Fesslovou obrovský šok.

Překlasifikování Jany Fesslové na základě vyšetření reflexů a neurologických testů je plně v souladu s pravidly atletiky, nicméně v kombinaci s organizačním pochybením českou závodnici značně ovlivnilo v etické i psychologické rovině. Proto proti celé proceduře vznesl protest vedoucí výpravy Českého paralympijského týmu Jan Nevrkla.

"Jakkoliv je celý proces nezvratitelný, požadujeme znovu prošetření celé záležitosti v rovině časové posloupnosti a navrhujeme zabývat se seriózně procedurou klasifikací sportovců, zejména nově zařazovaných, provést ihned při první klasifikaci jejich neurologické vyšetření, v případě nejistoty je zařadit raději o třídu výš, aby případná překlasifikace neměla nemotivační charakter, vést úvahu o přeřazení sportovce až pro další disciplínu a nechat ho dokončit ve třídě, kde soutěž začal. Čekáme na vyjádření sportovního ředitele Mezinárodního paralympijského výboru (MPV) Davida Grevemberga a předsedy MPV atletiky Chrise Cohena. MPV bere celou záležitost velmi vážně a naše iniciativa vyvolává potřebu řešit problematické záležitosti paralympijského sportu a zesiluje snahu o vyčištění klasifikačního systému, který často velice nezdravě ovlivňuje sportovní soutěže," konstatuje ve svém oficiálním prohlášení Jan Nevrkla.

Česká výprava tedy usiluje o to, aby se novými opatřeními zabránilo tomu, aby ještě někdy nějaký atlet musel čelit podobnému šoku jako Jana Fesslová.

Reklama