Hlavní obsah

Paralympijská ohlédnutí

Alice Tejkalová

Na XII. letních paralympijských hrách v Aténách došlo k řadě událostí, které rozhodně stály za pozornost. Některé se těšily značné mediální pozornosti, jiné zůstaly tak trochu ve stínu. Na následujících řádkách najdete malý výběr aténských zajímavostí.

Článek

Kromě oficiálního zpravodajství o působení Českého paralympijského týmu v Aténách si našly cestu ven i informace ze zákulisí. Běžné i méně běžné události ze života plavců glosovaly na webu "redaktorky v podkroví" - členky plaveckého realizačního týmu Jana Švarcová, Štěpánka Řehořková a Krystyna Poloková. Těm se podařilo zůstat pro některé závodníky docela dlouho v anonymitě.

Tribunou atletů vozíčkářů se staly stránky klubu SK Moravia spravované jedním z jejich kolegů Pavlem Šibravou. Kromě článků o medailových úspěších se čtenáři například mohli dozvědět kolikrát píchl kolo vedoucí svazové části ČSTPS v Aténách a paralympijský vítěz z Atlanty Štefan Danko, nebo s jakou potravinou tráví mladí atleti čas u bazénu.

Třikrát zlatý Kovář

Martin Kovář byl nejlepším kraulařem svojí kategorie S 3 po celé meziparalympijské období. Neúnavně trénoval, překonával světové rekordy, vítězil na všech velkých mezinárodních soutěžích. Definitivně potvrdit svoje postavení špičkového plavce v závodech volným způsobem měl právě v Aténách. Nakonec získal tři medaile, všechny ze závodů volným způsobem a všechny zlaté. Všechny vybojoval za mohutného povzbuzování celého plaveckého týmu, o kterém mluvil jako o tom nejpodstatnějším kolem svého závodění.

Odhodlání Jany Fesslové

Atletka na vozíku Jana Fesslová byla smutnou hrdinkou aténské paralympiády. Bývalá vrcholová házenkářka nejprve rozradostnila početný okruh svých příznivců zlatou medailí ve vrhu koulí, ale o několik hodin později ji musela vracet. Po protestu slovinské výpravy byla totiž překlasifikována do jiné kategorie. V nové třídě F 55 se pokusila uspět v hodu diskem, ale vzhledem ke sloučení s další kategorií a koeficientovým přepočtům výkon na medaili nestačil. Fesslová se nicméně rozhodla po traumatizujícím zážitku nevzdat, a ve svém tréninkovém nasazení vytrvat do příští paralympiády v Pekingu.

Splněný sen Javiera Ochoi

Javier Ochoa se poté, co ho v roce 2001 srazilo při tréninku auto, jen obtížně propracovával přes četná zranění zpátky k životu. Když zjistil, že už nikdy nebude moct závodit s nepostiženými cyklisty, začal se systematicky připravovat na paralympiádu. V roce 2003 ukázal, že je na dobré cestě, když se mezi sportovci s centrální poruchou hybnosti stal mistrem Evropy v silničním závodě. Na letošních hrách se ve společně hodnocené časovce a silničním závodě s hromadným startem stal paralympijským vítězem.

Basketbal na vozíku

Jedním z největších přání téměř všech účastníků paralympijských her v Aténách bylo navštívit alespoň jedno z utkání (nejlépe finálové) basketbalistů na vozíku. Stejně hodnotili celou situaci i řečtí diváci, takže většina zápasů předpokládaných turnajových favoritů velmi populární hry měla výbornou atmosféru. Dynamické a akční podívané dominovali vynikající Kanaďané se současným nejlepším hráčem světa Patrickem Andersonem v čele, kteří celý turnaj vyhráli, když ve finále porazili naprosto jasně Austrálii 70:53.

Nástup asijských států

Spolu se slučováním kategorií a z toho vyplývající redukce počtu medailí je velká expanze asijských zemí hlavním důvodem, proč velmoci handicapovaného sportu jako jsou Velká Británie, Kanada nebo USA odjíždějí oproti Sydney s podstatně méně cennými kovy. Pořadí států neochvějně vévodí čínská výprava, která zaznamenala obrovský výkonnostní nárůst ve všech disciplínách, a stejně jako na olympiádě je zřejmé, že miliardová země se mohutně připravuje na pekingskou ofenzívu v roce 2008. Vzestup ale zaznamenaly také Japonsko a Korea.

Nehoda poznamenala závěr 

Tragická tečka na závěr paralympiády přišla zcela nečekaně v podobě nehody autobusu se studenty z vesnice Farkadona, kteří se jeli do Atén podívat na sportovní klání handicapovaných závodníků. Sedm středoškoláků zemřelo poté, co se jejich autobus srazil s kamionem na dálnici E 75 v jednom z nejnebezpečnějších míst nazývaném Maliakosova podkova. Paralympionici uctili památku zemřelých mladých lidí zkrácením závěrečného ceremoniálu o zábavnou část.

Reklama