Hlavní obsah

Česká čtveřice alpským stylem na vrcholu Šiša Pangmy

PRAHA

Kvartet českých horolezců ve složení Zdeněk Hrubý, Radek Jaroš, Petr Mašek a Martin Minařík má za sebou úspěšnou misi na tibetské osmitisícovce Šiša Pangmě. V sobotu kolem osmé hodin ranní středoevropského letního času stanuli všichni čtyři horolezci na vrcholu hory vysoké 8046 metrů.

Foto: archiv

Šiša Pangma (8046 m)

Článek

"Byl to nářez. Určitě nejtěžší a nejnebezpečnější lezení, co jsme kdy lezli," poslal stručnou zprávu na své internetové stránky Jaroš. Všichni členové expedice jsou v pořádku a v úterý ráno se hlásili ze základního tábora, který opustí v nejbližší době.

Pro Hrubého a Jaroše je Šiša Pangma už pátou zlezenou osmitisícovkou. Minařík má na kontě o jednu méně a Mašek stanul na vrcholu osmitisícovky podruhé v životě.

První Češky na Šiša Pangmě

Už koncem září stála na vrcholu Šiša Pangmy jiná expedice a spolu s ní také vůbec první Češky. Se Zuzanou Hofmannovou a Olgou Novákovou, které byly součástí výpravy Krajského horolezeckého sdružení Olomouc, na vrcholu byli také čtyři muži: Ladislav Drda, Pavel Matoušek, Josef Milfait a Josef Skala.

"Výstup jsme provedli dosud nepříliš obvyklým lehkým - neexpedičním stylem bez standardního zabezpečení v základním táboře, bez budování postupových táborů, bez využití šerpů a nosičů a samozřejmě bez použití kyslíku," uvedl pro ČTK vedoucí expedice Pavel Matoušek.

Reklama

Související témata: